Božija ruka spasla Maradonu

Izvor: Politika, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božija ruka spasla Maradonu

Glasine o smrti fudbalskog velikana proširile su se Buenos Ajresom, ali argentinski idol ovoga puta rešio je da se podvrgne najstrožem režimu u psihijatrijskoj klinici Avril

Čak se i predsednik zabrinuo poslednje srede u aprilu, kada u Buenos Ajresu počinje topla prijatna jesen. Poslao je svog ministra zdravlja da se lično raspita šta se dešava sa Dijegom. Celoga dana kolali su glasovi. Mediji su spremili čitave stranice, biografija, golovi, slava, ljubav i... posrnuće. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tek predveče, konzilijum psihijatara potpisao je šturo saopštenje za javnost:

"Zbog netačnih novinarskih verzija, obaveštava se da je zdravlje Dijega Maradone stabilno bez ikakvih komplikacija. Nastavlja se sa lečenjem".

Prethodno su lekari rekli da će o čuvenom pacijentu izveštavati samo najbližu porodicu... Ali glasine da je argentinski idol izdahnuo suviše su se proširile po toplom živom gradu dobrih vetrova u kome tako često kolaju zlokobni vihori...

Pred psihijatrijskom klinikom Avril skupila se gomila fotoreportera, novinara, obožavatelja. "Na sreću, Maradona je živ, onaj koji je sve ovo izmislio je idiot", rekao je direktor svih regionalnih klinika koji je razgovarao sa nižim po rangu direktorom zdanja za duševne bolesnike.

Kada je čuo za verzije koje kolaju gradom, rekli su pouzdani izvori najtiražnijem dnevniku "Klarin", lično je ministar zdravlja zvao "nadležne" i oni su mu rekli: "Dijego je proveo najbolji dan u svom životu". Preterivanje, tako tipično za Argentince, jer svi znaju da već godinama Maradona ne prolazi kroz dobre dane.

Ali, buenosajreski dnevnici bore se za tiraž i za veze. A najjača spona sa životom argentinskog idola, autora najslavnijih golova u istoriji mundijala, jeste njegova bivša supruga, devojka iz rodne favele Vilja Fjorito, Klaudija, majka njegove dvadesetogodišnje kćerke Dalme, rođene u aprilu u Klinici del sol, i nekoliko godina mlađe Đanine.

"Dijego je odlično", rekla je novinaru "Klarina" Klaudija Viljafane. "Svi se javljaju, ali niko ne kaže odakle su došle te glasine. Nemaju ono što moraš da imaš, ako hoćeš da širiš takve laži", dodala je hrabra Klaudija. Za razliku od bivšeg muža, ona je uvek imala petlju da izađe na kraj sa slavom i sa bedom.

I Dijego je to negde znao, uvek joj se vraćao. Već oko devet uveče u psihijatrijski sanatorijum ušao je Dijegov lični lekar Alfredo Kaje. Posle dva sata, evo ga opet napolju:"Dijego je dobro, pričali smo o pobedi Rivera i o fudbalu".

"Teško je biti Dijego Maradona. Kud god da krene, stvori se haos, ne ostavljaju ga na miru, uvek je u centru pažnje. Ali u stvari se oseća sam", kaže njegov mlađi brat Raul. Lalo, kako ga zovu, dodaje da je Dijego vrlo zatvoren, da je već godinama u problemu sa drogom i alkoholom i da mu je potrebna pomoć psihijatara, ali "nije lud". "Jer, ovde u Argentini mnogi mešaju psihijatriju sa ludnicom."

Nešto pre toga, sredinom aprila, Dijego je prvi put pristao da posle intenzivne nege u jednoj bolnici usled trovanja alkoholom bude premešten u izolovanu psihijatrijsku ustanovu gde mu je zabranjen kontakt čak i sa članovima porodice. Rehabilitacija može da traje mesecima...

Sa njim se nikad ne zna, stanje mora da se prati iz dana u dan. Istorijat bolesti ne obećava mnogo. Maradona već decenijama živi na ivici ambisa. Kokain, alkohol, skandali, lečenje na Kubi... pa opet droga...

U razgovoru za Kanal 9, doktor Kaje otkrio je da je Maradoni jednom čak predložio da odu na Himalaje u Nepal. "Tamo bismo se spojili sa prirodom", rekao je očajni lekar svom pacijentu. Maradona ga je gledao i rekao: "Možda". "Još uvek čekam na pravi odgovor", dodaje doktor.

Kolale su verzije da će Dijego posle spasavanja života opet otići na lečenje na Kubu, ili da će specijalnim avionom biti prebačen u Švajcarsku... Kaje, koji se sa bolešću argentinske zvezde bori od samog početka, nada se da će ovoga puta izlečenje biti definitivno. Bar tako kaže. Psihijatri će istovremeno tretirati psihičke simptome zavisnosti i apstinencijalnu krizu.

Sobe u Avrilu su svetle, prozori gledaju na zelenilo, argentinski idol naučio je da trči po raznim terenima, pa ima fobiju od zatvorenog prostora.

Maradona je, do hospitalizacije, po šest boca šampanjca dnevno kombinovao sa pilulama za energiju... pušio kubanske cigare. U bolnicu je došao u kritičnom stanju zbog akutnog hepatitisa usled trovanja. Na snimku glave potvrđeno je da su godine zavisnosti ostavile vidne tragove i na mozgu... Maradona je umislio da je bog, rekao je jedan od lekara koji se bavio njegovom jetrom. Možda će se posle snimaka svojih organa uveriti da je samo nekada bio veliki fudbaler.

Maradonu je sa Peleom Fifa proglasila najvećim fudbalerom dvadesetog veka. Mnogi golovi kudravog mangupa iz siromašnog predgrađa ušli su u istoriju a možda je najpoznatiji onaj koji je dao "božijom rukom" protiv Engleza, na meksičkom mundijalu. Bio je to njegov najsvetliji, najzvezdaniji trenutak. Od tada je počeo da sebi zadaje autogolove.

Već 1991. kažnjen je sa godinu dana neigranja zbog kokaina koji mu je pronađen u krvi. Tri godine kasnije zabrana je sledila zbog efedrina. Dvehiljadite imao je težak srčani udar usled predoziranosti kokainom. Posle četiri godine još jedan srčani udar... Svetski mediji objavili su na naslovnim stranama da je prodisao sopstvenim plućima kada su isključeni aparati.

Glasine o Maradoninoj smrti u međuvremenu su postale deo buenosajreske tradicije. Svake nedelje, piše jedan ogorčeni obožavalac, novinari spakuju po sendvič i na brzinu se instaliraju pred nekom klinikom. Ovoga puta, kažu, spasla ga je opet božija ruka.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 07.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.