Božićna prodaja lovaca

Izvor: RTS, 23.Dec.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna prodaja lovaca

Maroko potpisao ugovor sa američkim proizvođačem naoružanja i vojne opreme "Lokid Martin" o isporuci 24 lovca tipa F-16. Rusija potpisala ugovor o isporuci 20 borbenih aviona MiG-29 Mjanmaru.

Američki proizvođač naoružanja i vojne opreme "Lokid Martin" dobio je ugovor vredan 841,9 miliona dolara za proizvodnju 24 lovca tipa F-16 za Maroko, koji je te borbene avione poručio od SAD 2008. godine, saopštio je Pentagon.

Ukupna vrednost ugovora između SAD i Maroka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << procenjuje se na oko 2,4 milijarde dolara, ali sve poslove neće dobiti "Lokid", prenele su agencije.

U nadmetanju za obezbeđivanje ugovora sa Marokom učestvovao je i lovac "rafal" koga izrađuje francuska kompanija "Daso".

Francuska firma još nije uspela da proda nijedan avion tipa "rafal" u inostranstvu, ali je francuski ministar odbrane Erve Moran prošle sedmice izjavio da je "apsolutni optimista" u pogledu mogućnosti izvoza tog višenamenskog borbenog aviona.

Moran je izjavio francuskom listu "Tribin" da se o prodaji "rafala" razgovara i sa Ujedinjenima Arapskim Emiratima i Brazilom.

Mjanmar kupio 20 ruskih MIG-ova

U isto vreme, Rusija je potpisala ugovor o isporuci 20 borbenih aviona MiG-29 Mjanmaru, objavio je moskovski list "Komersant" pozivajući se na izvor blizak ruskoj državnoj kompaniji "Rosoboroneksport" koja se bavi izvozom naoružanja i vojne opreme.

Dnevnik navodi da je ugovor potpisan pre nekoliko sedmica i da je vredan oko 400 miliona evra.

U nadmetanju za isporuku vojnih aviona učestvovala je i Kina, koja je Mjanmaru ponudila moderne borbene lovce tipa J-10 i FC-1 "pod veoma povoljnim uslovima", navodi ruski izvor.

Ugovor sa Mjanmarom je najveći ugovor o isporuci borbenih lovaca tog tipa pošto je propala slična transakcija sa Alžirom 2007. godine, piše "Komersant".

Alžir je otkazao porudžbinu 34 lovca MiG-29, ukupne vrednosti 987 miliona evra, zbog toga što je njihov kvalitet bio lošiji od očekivanog, i vratio lane Rusiji jedan broj aviona, objavio je ruski list.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.