Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2020, 17:17

Borel: Sankcije Kini zbog Hongkonga nisu rešenje

Sankcije nisu način za rešavanje problema sa Kinom, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel odgovarjući na pitanje o mogućim posledicama spornog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

On je ipak izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog namere Pekinga da nametne taj zakon. Borel je govorio posle video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

"Time se ozbilno reskira ugrožavanje principa 'jedne zemlje dva sistema' i visokog stepena autonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << specijalnog administrativnog regiona Hongkonga", rekao je Borel.

Borel je rekao da su odnosi između EU i Kine zasnovani na "uzajamnom poštovanju i poverenju", i ocenio da želja Kine da uvede taj zakon dovodi u sumnju "spremnost Kine da poštuje svoje međunarodne obaveze".

Rekao je da će EU pokrenuti to pitanje u okviru nastavka dijaloga sa Kinom.

Upitan o uticaju događaja u Hongkongu na samit EU-Kina koji treba da se održi 14. septembra u Lajpcigu za vreme nemačkog predsedavanja EU u drugoj polovini 2020. Borel je rekao da je održavanje samitia i dalje u planu i da će se on održati ukoliko to dozvole okolnosti vezane za pandemiju korona virusa.

On je rekao da su odnosi između EU i Kine suviše kompleksni da bi se stavili samo u jednu kutiju i opisao Peking kao "konkurenta, rivala i saveznika.

"Nemoguće je rešiti probleme vezane za klimantske promene bez Kine", rekao je Borel.

Kina se smatra najvećim zagađivačem na svetskom nivou jer je prva po emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.