Izvor: B92, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borbe na jugu Avganistana

Kabul -- Avganistanske i američke snage ubile su više od 40 pobunjenika tokom 12- časovne borbe u južnoj provinciji Kandahar.

Time je broj ubijenih talibana u protekle dve nedelje porastao na 200, saopštila je američka vojska. Talibani su iz zasede zasuli projektilima patrole koalicionih snaga u selima u okrugu Šah Vali Kot, u provinciji Kandahar, nakon čega im je stiglo dodatno pojačanje od 150 ekstremista, kaže se u saopštenju.

"Avioni koalicionih snaga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su uništili pozicije neprijatelja", navedeno je u saopštenju američke vojske, a preneo je Rojters.

Talibani su saopštili da nemaju podatke da je došlo do sukoba u okrugu Šah Vali Kot, navodeći da su oborili jedan helikopter američke vojske u toj oblasti.

"Helikopter je potpuno uništen i svi koji su bili u njemu su poginuli", rekao je portparol talibana Kari Muhamed Jusuf u telefonskoj izjavi sa nepoznate lokacije.

Jusuf je rekao da su neosnovane tvrdnje američke vojske da je ubila skoro 200 pobunjenika. NATO je negirao da je došlo do obaranja helikoptera.

Američka vojska je saopštila da je u seriji sukoba ubila nekoliko stotina talibana u proteklih nekoliko nedelja, dok su talibani naveli da je bilo gubitaka na njihovoj strani, ali da avganistanske i strane trupe preuveličavaju broj žrtava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.