Izvor: Politika, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bonska ovlašćenja" – najgore rešenje

Za BiH bi bilo najlošije da Lajčak po povratku iz Brisela posegne za nametanjem zakona i smenjivanjem političara, kaže Slobodan Nagradić Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 14. oktobra – Posle neuspešnih pregovora o reformi policije u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak je najavio da će Briselu – gde će u ponedeljak podneti izveštaj o stanju u BiH – preneti poruku da "nema šansi da BiH ide u susret Evropskoj uniji" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i da je to "odluka domaćih političara". Posle povratka iz Brisela, najavila je portparolka Kancelarije visokog predstavnika Mirjana Radetić, Lajčak će saopštiti svoje buduće poteze.

Kakve će poteze vući visoki predstavnik niko nije želeo da kaže. No, indikativno je da je Lajčak, koji je, ujedno, i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, najavio da će se u Briselu razgovarati o tome "kako dalje ići" i da će se vratiti "kao visoki predstavnik". Ove njegove reči u bošnjačkim političkim krugovima shvatili su kao najavu korišćenja "bonskih ovlašćenja", odnosno nepisanog prava visokog predstavnika da nameće zakone i smenjuje političare.

U tom kontekstu je predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio da Lajčak treba da kaže ko je kriv za neuspeh pregovora o reformi policije. "Potpuno je jasno da su krivi isključivo političari iz Republike Srpske, jer su odustali od svih ranije prihvaćenih principa", ocenio je Tihić. On je, osim toga, rekao da reformu policije treba odgoditi dok se ne promeni Ustav BiH. "Ustav treba promeniti na način na koji je i donesen, a znate kako je donesen i ni za njega nije bilo saglasnosti svih strana", kazao je sarajevskom "Dnevnom avazu" Tihić, aludirajući na "Dejton 2".

S druge strane, za potpredsednika Partije demokratskog progresa Slobodana Nagradića nema dileme. On je za naš list rekao: "Ako se međunarodna zajednica vrati primeni 'bonskih ovlašćenja', onda će to biti njen poraz. Jer, umesto da posreduje u traženju najboljih rešenja, ona će se opet osloniti na metod svojevrsnog političkog nasilja koje je, barem do sada, značilo favorizovanje političkih stavova predstavnika bošnjačkog naroda."

Nagradić tvrdi da bi za BiH bilo mnogo bolje da međunarodni zvaničnici odustanu u praksi "da duvaju u leđa bilo kojoj strani u BiH". To bi, po njegovim rečima, dovelo do toga da Srbi, Bošnjaci i Hrvati počnu da više uvažavaju interese svakog od tri naroda u BiH. "Kada bi se Bošnjaci suočili sa spoznajom da više nemaju blanko podršku pojedinih članica Evropske unije i Amerike, kao što su je imali doskora, oni bi shvatili da buduća rešenja moraju da traže dogovorom sa Srbima i Hrvatima. Samo na tom principu BiH ima šansu da napreduje. Svako vraćanje na stanje kakvo je bilo u vreme bivših visokih predstavnika Karlosa Vestendorpa, Volfganga Petriča, a naročito Pedija Ešdauna, koji je najviše koristio 'bonska ovlašćenja', bilo bi pogubno po budućnost BiH. Zato bi bilo najbolje da se Miroslav Lajčak iz Brisela ne vrati u ulozi jednog od svojih prethodnika, koji su se u BiH ponašali kao nekadašnji namesnik Austrougarske monarhije Benjamin Kalaj. Istorija nas uči da su nametnuta rešenja, čim bi prinuda oslabila, uvek bila podloga za nove sukobe u BiH", istakao je Slobodan Nagradić.

B. Marić

[objavljeno: 15.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.