Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 10:12

Bombogeneza na istoku SAD - sneg oborio rekorde, ulice poplavljene

Bomba-ciklon pogodila je istočnu obalu Sjedinjenih Država. Pojedine oblasti prijavljuju rekordne količine snega, a zvaničnici apeluju na građane da ne napuštaju domove. Mnogi su ostali bez struje. Više od hiljadu letova otkazano i danas. Ulice gradova u priobalju pod vodom.
Snežna oluja je u subotu postala "bomba-ciklon", što znači da je prošla kroz tzv. bombogenezu - hladniji vazduh pomešao se sa toplijim morskim, zbog čega je došlo do pada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << atmosferskog pritiska.

Oko 16 miliona Amerikanaca suočava se sa nekom vrstom meteorološkog alarma, od kojih je sedam miliona pod mećavom. Lakše i srednje jake padavine će se nastaviti do večeri.
Delovi Masačusetsa, Long Ajlenda i Roud Ajlenda su pogođeni mećavom i pokriveni sa 60 centimetara snega, a neki delovi Masačusetsa se suočavaju i sa vetrom orkanske jačine.

Boston beleži najsnežniji januar u istoriji, sa gotovo 60 centimetara belog prekrivača, dok je prethodni rekord zabeležen pre sedam godina - 56 centimetara.
Usled snažnih vetrova, u priobalju Masačusetsa došlo je do visokih talasa, pa su i neke ulice poplavljene.

U pojedinim saveznim državama zabranjeno je ići na put, a više od hiljadu letova je i danas otkazano. 
U Masačusetsu je više od 88.000 potrošača bez struje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.