Bombe umesto slavlja

Izvor: Politika, 04.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombe umesto slavlja

Da li diverzije više odgovaraju bivšem premijeru ili sadašnjim vojnim vlastima

ANALIZA VESTI

Umesto da bude vesela, novogodišnja noć u devetomilionskom Bangkoku bila je traumatična: osam eksplozija ne baš usavršenih eksplozivnih naprava u centru grada odnelo je tri života, a 38 ljudi ranila. Među povređenima je i devet stranih turista, od kojih su dvoje iz Srbije: kao što smo već javili Vera Sekulić je lakše ozleđena, a Jovan Stojanović zadržan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u bolnici.

Niko se dosad nije oglasio kao vinovnik: sumnji je mnogo, a dokaza malo. Ono što je, međutim, sasvim izvesno, to je da su novogodišnje bombe zadale novi udarac imidžu Tajlanda kao turističkog raja. Bombe, čija je glavna meta bila "Central vorld plaza", najveći šoping centar u Jugoistočnoj Aziji (550.000 kvadrata), sa okolinom, nisu, doduše, dovele do masovnog pakovanja turista, niti do poplave otkaza već zaključenih aranžmana, ali izjave predstavnika tamošnjeg turističkog biznisa ne kriju strepnje.

Tajland privlači više od milion stranih posetilaca svakog meseca: za ovu godinu od njih se očekivalo da u Tajlandu potroše više od 15 milijardi dolara (to je oko šest odsto bruto nacionalnog proizvoda zemlje). Verovalo se da će upravo 2007. doneti oporavak od psihološkog dejstva razornog cunamija od pre dve godine (i epidemije ptičjeg gripa posle toga), a da će turisti zaboraviti i na politički potres koji je doneo vojni puč izvršen prošlog septembra...

Život u Bangkoku je, kako javljaju agencije, ako se izuzme pojačano prisustvo snaga bezbednosti, do juče bio gotovo sasvim normalizovan, a berzanski indeks samo za tri odsto niži. Ali nedoumice o političkoj stabilnosti i dugoročnom uticaju ovog događaja ne ekonomiju zemlje su pojačane.

Glavni razlog je misterija – ko su bombaši? Vojne vlasti su odbacile početne spekulacije da bi to mogli da budu muslimanski pobunjenici koji vode svoj gerilski rat na jugu zemlje, 1.300 kilometara od prestonice, i prstom ukazale na svrgnutog premijera Taksina Sinavatru i njegove sledbenike. Prema njihovim argumentima, Sinavatri je stalo da one koji su ga zbacili s vlasti predstavi kao nesposobne i time, eventualno, pripremi svoj povratak.

Sinavatra je svrgnut 19. septembra prošle godine, dok je boravio u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN. Puč je došao posle političke krize i samo mesec dana uoči zakazanih izbora. Uvedeno je vanredno stanje, mnogi članovi vlade pohapšeni, dok je Sinavatra ostao u inostranstvu.

Svrgnuti premijer je inače telekomunikacioni tajkun, koji je na vlast došao osvojivši ubedljivu većinu na izborima 2001. Mandat je, populističkim programom, overio i na izbornom izjašnjavanju u februaru 2005 (374 od 500 mesta u donjem domu parlamenta za njegovu partiju).

Godina 2006. donela je, međutim, obrt u njegovoj dotadašnjoj političkoj sreći: kontroverzna prodaja jednog njegovog preduzeća dovela je do optužbi za korupciju, masovne proteste i pozive na ostavku. Vanredne izbore održane u aprilu 2006. bojkotovala je opozicija, oko 40 njegovih kandidata za poslanike nije dobilo neophodni minimum glasova, što je dovelo do ustavne krize, koja je trebalo da bude razrešena na oktobarskim izborima.

Septembarski udar, prvi posle 15 godina, doneo je izvesno olakšanje i nadu da će vojni režim biti samo katalizator smirivanja strasti do obnove demokratije najavljene za jesen ove godine. To je bio i razlog zašto je popularni monarh, kralj Bumibol (koji je na prestolu još od 1946. godine) blagosiljao pučiste.

Očekivanja, međutim, nisu ispunjena u prvim mesecima posle beskrvnog prevrata. Uprkos cenzuri, učestale su vesti o nesporazumima vojnog vrha i civilnih administratora koje su postavili.

Otuda i spekulacije u poslednja tri dana da bi glavnu političku korist od novogodišnjih eksplozija mogao da ima upravo vojni vrh, odnosno da bi organizatori bombardovanja mogli da budu izvesni nezadovoljni elementi u armijskoj eliti, koji veruju da je lek za probleme zemlje u diskreditaciji i novih civilnih upravljača i zavođenju totalne vojne kontrole, čemu se protivi tajlandska srednja klasa, znatno ojačala u periodu ekonomskog uspona zemlje tokom devedesetih.

Kako god bilo, samopouzdanje je uzdrmano. Ostaje da se vidi koliko je narušeno i poverenje turista, kojima su elegantni budistički hramovi, egzotične plaže, začinjena hrana i razuzdan noćni život bili dovoljni mamci da zaborave cunami i ptičiji grip. Bombe, izjavio je jedan od povređenih britanskih turista, tvrdeći da će se vratiti u Bangkok, eksplodiraju i u Londonu, Madridu, Parizu...

M. Mišić

--------------------------------------------------------------------------

Stanje dvoje povređenih Srba dobro

BANGKOK – Ambasador Srbije u Džakarti Zoran Kazazović izjavio je Tanjugu da je juče posetio u bolnici dvoje srpskih državljana povređenih u bombaškim napadima u Bangkoku, prestonici Tajlanda, i da se oboje osećaju dobro. "Za sada su rezultati dobri i lekari su potvrdili da njihov oporavak napreduje", rekao je ambasador Kazazović u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Bangkoka i dodao da su lekari "uz izvesne rezerve" saopštili da bi Vera Sekulić i Jovan Stojanović mogli da napuste bolnicu u subotu.

Ambasador je dodao da mu je tajlandska policija potvrdila da, prema njihovim podacima, nema više povređenih državljana Srbije.

U seriji eksplozija širom Bangkoka u novogodišnjoj noći poginule su tri, a ranjeno blizu 40 osoba.

Što se tiče Marine Kovač, za koju je ambasada Srbije u Indoneziji zvanično dobila od tajlandske ambasade informaciju da je naš državljanin, ambasador Kazazović je rekao da je utvrđeno da je ona državljanin Mađarske i da je mađarska ambasada u Bangkoku preuzela brigu o njoj.(Tanjug)

[objavljeno: 04.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.