Izvor: RTS, 17.Avg.2022, 09:27

Bombaški napadi na Tajlandu, povređeno sedam osoba

Sedam osoba povređeno je u višestrukim koordinisanim napadima i eksplozijama na jugu Tajlanda, saopštile su vlasti.
Bombaški napadi i napadi podmetnutih požarima dogodili su se posle ponoći na najmanje 17 lokacija i imali su za metu prodavnice i benzinsku pumpu u tri provincije, navodi se u saopštenju vojske i policije.

Dodaju da je tokom napada lakše povređeno najmanje sedam osoba.
Napadi su usledili nakon što je tajlandska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlada ranije ove godine ponovo započela razgovore sa glavnom pobunjeničkom grupom "Barisan Revolusi Nasional", posle dvogodišnje pauze zbog pandemije. 
Ujedinjena oslobodilačka organizacija Patani (PULO), koja je izbačena iz poslednje runde pregovora, izvela je bombaške napade tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana, tvrdeći da dijalog nije inkluzivan. 
Lider organizacije Kasturi Makhota rekao je Rojtersu da današnji napadi nemaju "nikakve veze sa "PULO".
Vlada je saopštila da je spremna da razgovara sa svim grupama. 
Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.
Provincije u južnom Tajlandu duž granice sa Malezijom doživele su decenijama dugu pobunu niskog nivoa, u kojoj se tajlandska vlada borila protiv grupa u senci koje traže nezavisnost pretežno muslimanskih provincija Patani, Iala, Narathivat i delova Songkhle.
Više od 7.300 ljudi je ubijeno u sukobu od 2004. godine, prema grupi "Deep South Watch", koja prati nasilje.
Mirovni pregovori koji su započeli 2013. suočeni su sa ponovljenim prekidima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.