Bombaš samoubica nosio policijsku uniformu

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 31.Mar.2010, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaš samoubica nosio policijsku uniformu

MAHAČKALA - Najmanje 12 ljudi jutros je poginulo, među kojima jedan visoki funkcioner policije i osmorica policajaca, a 23 osobe su ranjene u dvema eksplozijama u gradu Kizljaru, u ruskom regionu Dagestan, saopštio je istražni odbor pri glavnom tužilaštvu Rusije.

Automobil bomba, parkiran u blizini gimnazije i republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova u centru grada, eksplodirao je u trenutku kada je pored njega prolazila policijska patrola, usmrtivši dva policajca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Policijski zvaničnik je izjavio da je drugu bombu aktivirao bombaš samoubica koji je nosio policijsku uniformu, ubrzo pošto su se na mestu prethodne eksplozije okupili policija i posmatrači, prenele su agencije.

Među poginulima je i načelnik policije grada Kizljara Vitalij Vedernjikov, saopštio je portparol pokrajinske policije, a nastradalo je još najmanje šest policajaca.

Prema izveštajima agencija, u vreme eksplozija u školi nije bilo dece.

U Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu koji se graniči sa Čečenijom, česti su napadi čije su mete policija i vladini zvaničnici.

Privlačenje policije na mesto prve eksplozije, a zatim aktiviranje još jedne bombe uobičajena je taktika pobunjenika sa Severnog Kavkaza, naveo je Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Rusije Rašid Nurgalijev na savetovanju u Moskvi kazao da je se prva eksplozija dogodila kada je policijska patrola pokušala da zaustavi jedno vozilo. "Kada ga je skoro sustigla, to vozilo je eksplodiralo", rekao je on i dodao: "Treba razjasniti gde se uputio smrtonosni teret. U blizini (mesta eksplozije) su škola, gradske uprave milicije i federalne službe bezbednosti". Nurgalijev je naredio i da se pojača obezbeđenje važnih objekata u Dagestanu.

"Teroristima su potrebni bilo koji ciljevi. Treba obratiti pažnju na ključne objekte, među kojima i na pozorišta, škole, koledže, univerzitete. Treba povećati opreznost i u organima unutrašnjih poslova, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti", ukazao je on, prenosi Beta.

Kremlj je saopštio da su šefovi službi bezbednosti obavestili predsednika Dmitrija Medvedeva o jutrošnjem terorističkom napadu.

Saopšteno je da je Medvedev telefonom razgovarao sa predsednikom Dagestana Magomedsalamom Magomedovim koji ga je obavestio da će "organizovati aktivan rad sa predstavnicima starešina i mladih, kako bi se suprotstavili terorizmu i očuvali javni red u (toj) republici".

Dva bombaška napada usledila su dva dana posle dve eksplozije na stanicama metroa u Moskvi, u kojima je poginulo 39 ljudi. Vlasti tvrde da su napade izvele dve žene povezane sa pobunjenicima iz regiona Severnog Kavkaza, koji obuhvata niz većinski muslimanskih provincija, uključujući Čečeniju.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dagestan: Raste broj poginulih u napadima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2010

U Dagestanu je ubijeno 12 ljudi, posljednji je izvještaj iz te ruske republike. Najmanje 20 osoba je ranjeno. Prva eksplozija pogodila je policijski automobil kada je izlazio iz zgrade policije u gradu Kizlyr. Kada su na mjesto došli policajci i građani, bombaš u policijskoj odori se raznio. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.