Bombaš iz Danske hteo osvetu zbog karikatura Muhmaeda

Izvor: Blic, 17.Sep.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaš iz Danske hteo osvetu zbog karikatura Muhmaeda

Osumnjičeni za eksploziju u jednom kopenhagenškom hotelu Lors Doukajev nameravao je da pošalje bombu listu "Julands-Posten", koji je svojevremeno objavio karikature islamskog proroka Muhameda, saopštila je danas policija u Kopenhagenu.

Policija navodi da je Doukajev, po nacionalnosti Čečen, u petak pokušavao da napravi pismo-bombu u toaletu hotela kada se dogodila eksplozija. Osumnjičeni je uhapšen pošto je okrvavljenih ruku i glave istrčao iz hotela "Jorgensens", u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kome se prethodno dogodila manja detonacija koja je uništila jedan od toaleta hotela. Inspektor policije Kopenhagena Sven Foldager izjavio je na konferenciji za novinare da je, prema saznanjima iz istrage, cilj pisma-bombe "najverovatnija" trebalo da bude redakcija dnevnog lista "Julands-Posten" u gradu Orhus.

"Julands-Posten" je poznat po tome što je 2005. godine objavio 12

kontroverznih karikatura islamskog proroka Muhameda, što je izazvalo bes širom muslimanskog sveta kako prema Danskoj tako i prema samom listu.

Policija je u sredu saopštila da je osumnjičeni Doukajev po nacionalnosti Čečen, koji već duži niz godina živi u Belgiji gde se aktivno bavi boksom, uprkos tome što je kao dečak u Čečeniji izgubio jednu nogu od kolena nadole i nosi protezu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.