Izvor: Politika, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombardovan sever Iraka

Prema izveštajima agencija
Ankara, Sulejmanija – Zvaničnici turske vlade saopštili su da su u noći između subote i nedelje vojni avioni ove zemlje, kako se navodi na internet-sajtu turske armije, napali baze separatističkog pobunjeničkog pokreta Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, prenose svetske agencije.

Ovo je prva zvanična potvrda Turske da su njeni borbeni avioni izvršili napad van granica zemlje.

Na osnovu tvrdnji iračkih izvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u napadima je poginula jedna žena dok ih je nekoliko ranjeno.

U saopštenju turskog generalštaba u Ankari navodi se da su avioni gađali uporišta naoružanih pripadnika pokreta PKK, zabranjenog u Turskoj, koji severni Irak koristi kao bazu za napade na turske bezbednosne snage.

Takođe se dodaje da je "jučerašnja operacija bila uperena isključivo protiv ciljeva terorističke organizacije" PKK u oblastima Zap, Hakurk i Avasin, kao i u planinskom masivu Kandil, a ne prema stanovništvu ili lokalnim grupama na severu Iraka, koje "nisu umešane u neprijateljsku aktivnost".

Bombardovanje je, kako se navodi, počelo nešto pre ponoći, a posle više od tri sata avioni su se vratili u bazu. Po odlasku aviona, artiljerijske jedinice nastavile su da gađaju pomenuti region.

Ranije je portparol jedinica "pešmerga", bezbednosnih snaga autonomne oblasti iračkog Kurdistana, Džafar Džava izjavio da je turska vojska gađala deset sela u oblasti planinskog masiva Kandil.

Gradonačelnici gradova Džarava i Sankasar, koji se nalaze severno od Sulejmanije, pretežno naseljene Kurdima, rekli su da je bombardovanje trajalo nekoliko sati i da je jedan broj kuća i škola uništen u selima koja se nalaze na oko 100 kilometara južno od granice sa Turskom.

Turske trupe su proteklih sedmica, izvan turske teritorije, protiv pripadnika zabranjene PKK izvele više vojnih operacija u kojima su bili angažovani helikopteri i teška artiljerija. Bio je to odgovor na upade pripadnika PKK u Tursku, u kojima je poginulo nekoliko desetina turskih vojnika i civila.

Ankara je duž granice sa severnim delom Iraka rasporedila gotovo 100.000 vojnika uz podršku tenkova, artiljerije i borbenih aviona.

Turski parlament je nešto ranije ovog meseca odobrio prekogranične vojne akcije.

SAD i Irak apelovali su na Tursku da ne izvodi napade, plašeći se da bi moglo da dođe do destabilizacije regiona.

S. St.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.