Izvor: B92, 01.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton ambasador SAD pri UN

Njujork, Vašington -- Predsednik SAD Džordž Buš danas je za ambasadora SAD pri UN imenovao Džona Boltona.

Boltonovu kandidaturu su gotovo pet meseci blokirali senatori iz Demokratske stranke, optužujući ga za maltretiranje podređenih i zloupotrebu obaveštajnih podataka u političke svrhe. Buš je naveo da Bolton uživa njegovo puno poverenje, dodajući da je položaj u svetskoj organizaciji suviše važan da bi i dalje bio neupražnjen, pogotovo u vreme rata i ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << debate o reformi Ujedinjenih nacija.

Džon Bolton rođen je 1948. u Baltimoru. Diplomirao je pravo na univerzitetu Jejl. Dugo je radio u jednoj privatnoj advokatskoj kancelariji. U vreme administracija predsednika Ronalda Regana i Džordža Buša starijeg zauzimao je visoke dužnosti u Ministarstvu inostranih poslova, Ministarstvu pravde i u Agenciji za međunarodni razvoj, USAID. Član je saveta za spoljne odnose, a bio je i član Saveta za nacionalnu politiku. Pod administracijom Džordža Buša u maju 2001. imenovan je za državnog podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost.

Bolton važi za izrazitog jastreba kada je reč o politici SAD na Bliskom istoku, prema Iranu i Iraku, a učestvovao je i u brojnim grupama koje su lobirale za politike izraelske desničarske partije Likud. Bio je i glavni predvodnik kampanje Bele kuće protiv nedavno osnovanog Stalnog međunarodnog krivičnog suda, pri čemu je, prema nekim tvrdnjama, bio i glavni kreator pritiska na mnoge zemlje da potpišu sporazume o izuzeću državljana SAD od nadležnosti tog suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.