Bolsonaro novi predsednik Brazila

Izvor: Deutsche Welle, 29.Okt.2018, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolsonaro novi predsednik Brazila

Ultradesničar Žair Mesijas Bolsonaro je osvojio 54 odsto glasova i postao novi predsednik Brazila. Opasan je za establišment i za političare levice kojima preti zatvorom. Kongres možda može da spreči njegovo imenovanje.

Prema izlaznim anketama ultradesničar Žair Mesijas Bolsonaro je pobedio rivala Fernanda Hadada u drugom krugu predsedničkih izbora. Zovu ga „brazilski Tramp“ ili „Duterte“. Poslednjih dana izborne kampanje više puta je pretio političarima levice >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << da će i strpati u zatvor ako sami ne pobegnu u inostranastvo.

Dakle, ko je Bolsnorao koga su Brazilci izabrali za svog predsednika?

Stotine njegovih fanova su čekale na aerodromu. Njihova zastava neće biti crvena i Brazil neće postati druga Kuba, vikali su. Hteli su da vide svog „mitskog heroja". A onda su ga nosili na ramenima. Sa sve ešarpom na kojoj je pisalo „Bolsonaro 2018".

To se dešavalo u jeku predizborne turneje Žaira Mesijasa Bolsonara. Ovo 63-godišnjaka je politička elita dugo odbacivala kao običnog klovna. On je poslanik u parlamentu još od početka 90-ih godina. Nikada nije upao u oči nekim konstruktivnim predlozima, a jeste – verbalnim napadima. Jednoj poslanici PT je tako rekao da je „suvše ružna da bi mogla da zasluži da bude silovana". Više puta je morao pred sud – ali to ga nije omelo da nastavi takvim stilom. Rado napada i homoseksualce, pa je tako jednom rekao da bi više voleo da ima mrtvog nego homoseksualnog sina.

Veliki Bolsonarov uzor je Karlos Alberto Briljante Ustra. On je za vreme vojne diktature (1964 – 1985) do smrti mučio oko 40 pripadnika opozicije. Tako je Bolsonaro bio glasao i za smenjivanje bivše predsednice Dilme Rusef (koja je takođe za vreme diktature mučena u zatvoru) i svoj glas posvetio – Karlosu Ustri.

Paulo Guedes

Bolsonaro tvrdi da je za današnju krizu u zemlji kriv Lula sa svojom PT. Lula se od aprila nalazi u zatvoru zbog orupcije i pranja novca. On vodi u anketama o naklonosti javnog mnjenja, ali ne sme da se kandiduje. Tako je Bolsonaro zapravo vođa na listi – sa oko 20 odsto glasova. Ttrenutno nema konkurenta u desničarsom taboru, jer i brazilska desnica mora da se bori sa teškim optužbama za korupciju, optužbama koje ne pogađaju Bolsonara.

On ne nudi konkretna rešenja za ogromne probleme Brazila. Nema pojma o ekonomiji, pa je bavljenje njome prepustio lilberalnom ekonomisti Paulu Guedesu koji bi jednom trebalo da postane njegov ministar privrede. Bolsonaro želi da javne škole stavi pod upravu vojske, a sve prisutnijem nasilju hoće da suprotstavi naoružavanje „dobrih građana", dok policajcima obeava premije za svakog ubijenog bandita. Govori i da će počistiti korumpirani politički establišment.

Tu je i grupa „BBB"

Stručnjaci su govorili da Brazilci ne vole radikalne političare i da zato Bolsonaro ne može da pobedi. Potcenili su ga, i sada samo postoji šansa da kongres sprečiti njegovo imenovanje za predsednika.

Ali, i u Kongresu on ima svoje pristalice. To su pre svega ljudi iz agro-biznisa, lobija oružja i vere. „Boi" (govedo), „bala" (metak) i „biblia" čine moćnu grupu „BBB" koja je svojevremeno bila najglasnija sa zahtevima za smenu predsednice Rusef.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.