Bojkotuju radio pretplatu, previše im strane muzike

Izvor: Glas javnosti, Beta, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkotuju radio pretplatu, previše im strane muzike

BERLIN - Udruženje za nemački jezik pozvalo je pretplatnike da umanje iznos koji plaćaju za radio-pretplatu u znak protesta zbog toga što najveći broj radio-stanica na programu ima manje od 10 odsto nemačke muzike. Za početak je Udruženje za nemački jezik, čiji su članovi i mnoge ugledne javne ličnosti, pozvalo svojih 33.000 članova da od 1. septembra umesto 5,76 evra, koliko iznosi mesečna radio-pretplata, uplaćuju samo četiri evra.

Od preostale sume, 76 centi uplaćivaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << britanskoj mreži Bi-Bi-Si (BBC), a jedan evro članovi Udruženja za nemački jezik žele da skupljaju na računu sa kojeg će novac vratiti nemačkim radio-stanicama ako jednog dana počnu da emituju više nemačke muzike. Udruženje, međutim, nije saopštilo kolika kvota nemačke muzike u nemačkim radio-programima bi bila zadovoljavajuća.

Mogućim rešenjem Udruženje smatra dogovor nemačke muzičke industrije i radio-stanica, pri čemu je posebna odgovornost na stanicama u javno-pravnom vlasništvu. Udruženje za nemački jezik zalaže se za to da se nemački jezik, kao kulturno dobro, više štiti i podstiče.

Zahtev ove organizacije da se na radio-stanicama emituje više nemačke muzike je 2004. doveo do toga da je i Bundestag organizovao konferenciju stručnjaka posle koje su pojedine radio-stanice zaista povećale udeo nemačkih pesama u programu ili uvele posebne emisije.

Udruženje za nemački jezik na svojoj internet stranici nudi opsežan "Indeks anglicizama" čiju upotrebu smatra suvišnom i nudi prikladne nemačke reči.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.