Bogdanov: SAD su generalno gledano, pozdravili pregovore u Astani

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanov: SAD su generalno gledano, pozdravili pregovore u Astani

Rusija može da postane posrednik između SAD i Irana, proces je složen, ali drugi put ne postoji, rekao je novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

„Naravno, trudimo se sve vreme. I između Amerikanaca i Iranaca, i između Saudijaca i Iranaca. Radimo, naravno. To je veoma teško, ali ne postoji drugi način“, odgovorio je Bogdanov na pitanje da li je Rusija može da bude posrednik između SAD i Irana.

Nešto ranije je Reks Tilerson, državni sekretar SAD, istupio sa žestokom izjavom u kojoj je kritikovao politiku i nuklearni program Irana. Prema njegovim rečima, zajednički sveobuhvatni plan nije doneo željene rezultate i Iran bi mogao da krene stopama Severne Koreje. Tilerson je to rekao nakon Trampovog zahteva obaveštajnim agencijama da utvrde da li je ukidanje sankcija protiv Irana, u skladu sa sporazumom o nuklearnom naoružanju sa međunarodnom zajednicom, u interesu SAD.

„Pristup nove američke administracije sirijskom pitanju ne robuje ideologiji, predsednik Tramp i njegovo okruženje treba da razmišljaju na praktičan način“, rekao je Bogdanov.

„Nadamo se da je nova administracija, s obzirom da je predsednik Tramp poslovan čovek, okrenuta konkretnim rezultatima. Već primećujemo da pristupi nemaju ideološki predznak. On i njegovo okruženje su ljudi iz biznisa. Moraju da razmišljaju o praktičnim kategorijama. Nadamo se da će sve biti postavljeno na svoje mesto“, kaže Bogdanov.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće kombinovati dva dijametralno suprotna pristupa u prisustvu Irana i SAD u Siriji, Bogdanov je rekao je da je to veoma teško.

„Teško je, naravno, veoma teško. Ne smemo da imamo nikakve iluzije. Amerikanci su, generalno gledano, pozdravili pregovore u Astani. Rekli su da je Astana dobra, ali da je prisustvo Irana loše. Nešto u smislu — pozdravljamo ulogu Rusije i Turske u Astani i celom procesu, proces je dobar, rezultati su dobri, ali Iran vodi nekonstruktivnu politiku u regionu i ne možemo da ga pohvalimo ni pod kakvim uslovima. Naravno, ovde je problem u razlikama. To zahteva dodatne političke i diplomatske napore, nastavićemo da radimo“, rekao je Bogdanov.


Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva nastoji poboljšanju osnosa Vašingtona i Teherana

Izvor: Blic, 11.Maj.2017

Rusija već ima ulogu posrednika u poboljšanju odnosa SAD i Irana, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihailj Bogdanov...On je istakao da se podrazumeva da je Moskva spremna da preuzme ulogu posrednika, kako između SAD i Irana tako i između Irana i Saudijske Arabije, prenosi TASS...-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.