Bogati ponovo pustoše Afriku

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogati ponovo pustoše Afriku

Bogate države sveta masovno kupuju afričko obradivo zemljište da bi osigurale dovoljne količine hrane svom stanovništvu. Stranci u Afriku dovode svoju radnu snagu, svoju opremu, seme, iskoriste zemlju domaćina, a onda idu dalje. Iza njih ostane pustoš i ispošćena zemlja.

"Videćete da neka druga država, ili vlada na drugom kontinentu, kupuje zemlju. Ako je ta zemlja pošumljena, ubiće šumu i saditi hranu za svoju zemlju. Domaćin, afrička zemlja, pati. To je novi oblik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kolonizacije koji se događa u Africi. No, mnogi ne vole da se to tako nazove", rekla je na konferenciji Ujedinjenih nacija u Durbanu ministarka poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iz Južnoafričke republike Tina Joemat-Peterson, posle čega je usledio gromoglasan aplauz.

U intervjuu za AFP ministarka je na primeru novonastale države Južni Sudan potkrepila ono o čemu je govorila. Tamo je, prema njenim rečima, gotovo 40 odsto zemlje prodato stranim investitorima.

"Oni dovode i svoju radnu snagu, svoju opremu, zemlju, seme, iskoriste zemlju domaćina i onda idu dalje. Ostavljaju malo šta iza sebe, gotovo ništa, tek osiromašeno zemljište", kazala je Joemat-Peterson.

"Ljudi će u principu učiniti sve da ukinu siromaštvo. Ono što gledate na našem kontinentu su države koje prodaju svoju plodnu zemlju, plodne šume, da bi se izvukle iz vlastitog siromaštva", kazala je minisatrka.

Na pitanje koje tačno države kupuju zemlju u Africi, odgovorila je: "Mislim da Kina nije jedina. Ima ih još".

Joemat-Peterson zato predlaže da sve afričke zemlje naprave registar o upravljanju zemljom, preko kojeg bi saznali koliko je pošumljene i obradive zemlje palo u ruke stranaca. Naime, u izveštajima dve nevladine organizacije i Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) navodi se pretpostavka da je poslednjih pet godina u pet podsaharskih država strancima prodato ili iznajmljeno gotovo 2,4 miliona hektara zemljišta!

Među kupcima su Narodna Republika Kina, Indija, naftom bogate zemlje, ali i brojne zapadne kompanije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.