Bocan-Harčenko: Učinjen je prvi korak ka vraćanju pitanja KiM u SB UN

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2024, 21:03

Bocan-Harčenko: Učinjen je prvi korak ka vraćanju pitanja KiM u SB UN

 Ambasador Bocan-Harčenko je, čestitajući „svim svojim ruskim kolegama u svetu i posebno u Srbiji“ objasnio da je datum izabran prema tome kada je formiran resor koji je bio odgovoran za spoljne veze i spoljnu saradnju. Bilo je to 1549, po naredbi Ivana Groznog.
– Taj datum je veoma važan, i istorijski, a naročito u savremenom svetu, jer je naša diplomatska služba puna izazova. Nadamo se i radimo sve da bismo našli prave odgovore kako da realizujemo zadatke koje nam je dao predsednik. Puno je izazova. U Srbiji, s obzirom da ne prihvata sankcije i antiruski odnos imamo bolje mogućnosti – za sada – za saradnju i polako idemo dalje. Jasno je da nismo izdvojeni iz dosta teške situacije u Evropi. Ima i posledica toga da se u okruženju Srbije podržavaju sankcije i antiruski pristup, ali mi znamo da prevaziđemo poteškoće. Verujem da ćemo i u ovoj godini imati napretka. Godina je počela od niza bilateralnih događaja. Još jednom želim da ukažem na vrlo sadržajnu posetu ministra zdravlja Ruske Federacije i njegove pregovore u Beogradu sa predsednicom Vlade i ministrom zdravlja Republike Srbije, rekao je Bocan -Harčenko.
Posle ovog kratkog obraćanja medijima, ambasador je odgovorio na pitanja novinara. Povodom sednice SB UN na kojoj je tema bila situacija na Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je istakao da ona „iako nije bila zaokret u rešavanju kosovske krize“, predstavlja „bez ikakve sumnje napredak“ .
– To je prvi korak, zračak nade da se sve sada kreće u dobrom pravcu za koji smo mi dugi niz godina govorili da Kosovo – kao pitanje koje se razmatra – mora da se u potpunosti vrati u SB UN. S obzirom da od dijaloga Beograd-Priština, a to je objektivna realnost i objektivna ocena, nema baš ništa. A što je najozbiljniji problem – na terenu nema pozitivnih promena, već naprotiv – samo pogoršanja! SB UN mora da bude više uključen, i to u okviru i na osnovu Rezolucije 1244, jer samo taj osnov postoji u međunarodnoj zajednici, kao međunarodno-pravni okvir za rešavanje celokupne krize, pre svega s obzirom na interese Beograda i Srbije. To je najvažnije. A takođe i rešavanje pojedinačnih pitanja na terenu, koja postaju uzrok stalnih kriznih žarišta, pogoršanja ili kriznih talasa. Recimo: zabrana opticaja dinara. Ona ima dalekosežne i veoma teške posledice za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.
Ruski ambasador je dodao da Rusija nije očekivala nikakvu zajedničku odluku posle sednice koja je juče održana, budući da oni koji su u SB UN „nekada ranije bili partneri Rusije, sada uopšte ne misle na saradnju nego samo na konfrontaciju – i u SB UN.“
– Bez obzira na to, ovo je bila najbolja prilika da, pre svega, predsednik Srbije održi govor koji je bio važan za to da međunarodna zajednica sazna koja je realnost na Kosovu i koje su pretnje za srpsko stanovništvo tamo – dodao je Bocan-Harčenko.
Ruski ambasador je za Bratstvo ocenio i drugu važnu polugu za vraćanje Kosova u UN – a to je misija Unmika. Zamoljen da prokomentariše šta su mogućnosti Rusije u osnaživanju te misije, koje je kao cilj, na sinoćnoj sednici SB najavio predstavnik Rusije. ambasador je kazao:
-Rusija je stalna članica SB UN. Razmatranje teme Kosova u SB UN će nama biti prilika, biće i dopunskih mogućnosti, da igramo i povećamo ulogu u ovom kontekstu uz prisnu i sveobuhvatnu saradnju sa Beogradom – kao što je uvek bilo – ali mi smo spremni na dopunske aktivnosti u ovom smislu. Uloga Unmika je određena Rezolucijom 1244 veoma lepo, u detalje, na najbolji način. Niko nije oduzimao punomoćje ili mandat Unmika u celini. Sve to postoji. Unmik postoji i ostaće u vremenu koje dolazi ključno međunarodno prisustvo na Kosovu. Naravno, bilo je pokušaja Zapada da se promene uloge, recimo – gurali su svoje međunarodne institucije kao Euleks, kao da Euleks može da radi bolje od Unmika. Ali, situacija i pogoršanje na terenu pokazuje da oni ne mogu, da oni nisu u mogućnosti da reše taj zadatak!
Izvor: srbratstvo.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.