Izvor: Blic, 27.Avg.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokirani letovi na više od 20 aerodroma u SAD

Problem u komunikacionoj mreži zaustavio je juče veliki broj letova na više od 20 aerodroma širom SAD i prouzrokovao je brojna kašnjenja, čime je nastavljen niz incidenata u avio-saobraćaju u poslednjih desetak dana, prenosi CNN.

Federalno telo za avijaciju (FAA) je saopštilo da je komunikaciona veza sistema koji obrađuje planove letova i podatke otkazala, a da je uzrok i dalje nepoznat. Portparolka FAA Ketlin Bergen je dodala da ovo nije uticalo na radare, kao i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontakt sa svih 5,825 letova u vazduhu neometan.

"Bezbednost nije ugrožena i naši radnici neometano razgovaraju sa pilotima aviona koji su u vazduhu. Zbog ove situacije biće dosta odlaganja letova i kašnjenja, a ona bi mogla da se dese bilo gde, jer postrojenje u Atlanti obrađuje podatke za sve letove", rekla je Bergen i dodala da nema tačan broj letova koji su bili otkazani.

Bezbednosni zvaničnici SAD su izjavili da nema indicija da je ovo teroristički akt i da je u pitanju kompjuterska greška, koja se desila u postrojenju FAA južno od Atlante.

"Ovo zaista nije bezbednosno pitanje, već samo tehničko pitanje, koje će mnoge iznervirati. Ovo ima potencijal da napravi mnogo veći haos na nebu", istakao je CNN-ov stručnjak za avio-saobraćaj Majls O'Brajen.

Obrada podataka je preusmerena na objekat u Solt Lejk Sitiju u Juti, a nije poznato kada će se situacija normalizovati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.