Izvor: RTS, 19.Jan.2022, 21:06

Blinken u Kijevu – naoružavanje Ukrajine i šatl-diplomatija rame uz rame

Nastavljaju se diplomatski napori za rešavanje krize oko Ukrajine. Istovremeno, Kijevu stiže oružje i druga vojna pomoć SAD i saveznika. Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Kijev i pozvao ruskog predsednika da izabere mirni put za okončanje krize.
Rame uz rame šatl-diplomatija i naoružavanje Ukrajine - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u nastojanju da se reši najopasnija kriza na planeti. Američki državni sekretar najavio je dodatnih 200 miliona američke vojne pomoći Ukrajini.

"U slučaju ruske invazije, obezbedićemo dodatnu vojnu pomoć. Nastavićemo diplomatske napore da bismo sprečili agresiju na Ukrajinu i da se promoviše dijalog i mir. Nastavićemo i da jačamo ukrajinsku odbranu, a uvešćemo kaznene mere ako ne uspe diplomatski put", poručio je Entoni Blinken.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Americi na pomoć́i u, kako kaže, teškim vremenima.
"Od sticanja nezavisnosti Ukrajina izdvaja velika sredstva za vojsku, ali je potrebna pomoć da bi se ona modernizovala, posebno u ovim teškim vremenima. Vaša pomoć je snažna podrška našem suverenitetu", istakao je Zelenski.
Moskva negira da planira invaziju na UkrajinuDok se očekuje da, u petak, američki i ruski šefovi dilomatija u Ženevi ponovo pokušaju da stišaju tenzije - Moskva negira da planira invaziju na Ukrajinu.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija neće napadati bilo koga, pa ni Ukrajinu.
"Postoji pretnja da Ukrajina bude više integrisana u NATO, bez formalnog zahteva za prijem. Uradićemo sve da se diplomatskim putem vrati ravnoteža. Predlog koji smo dali Amerikancima je dobar put za to. Za Amerikance bi bilo lakše da se obavežu da ne glasaju za Ukrajinu u NATO-u", poručio je Rjabkov.
Pomoć Kijevu stiže i iz Velike Britanije, koja snabdeva Ukrajinu raketama kratkog dometa. Nemačka okleva da vojno pomogne Ukrajinu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Američke milijarde za vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: Deutsche Welle, 20.Jan.2022, 13:35

Šef američke diplomatije Blinken boravi u Evropi zbog sukoba oko Ukrajine. SAD su Kijevu do sada dale milijarde vrednu vojnu pomoć. Da li to može da spreči upad ruske vojske? I kako tumačiti izjave predsednika Bajdena?

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.