Blinken: SAD i evropski saveznici razgovaraju o zabrani uvoza ruske nafte

Izvor: VOA, 06.Mar.2022, 19:21

Blinken: SAD i evropski saveznici razgovaraju o zabrani uvoza ruske nafte

 Sjedinjene Države i njihovi evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je u nedelju američki državni sekretar Entoni Blinken, ali je naglasio važnost održavanja stabilnih naftnih rezervi na globalnom nivou. "Aktivno razgovaramo sa evropskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, dok bi istovremeno održavali stabilne globalne zalihe", rekao je Blinken u intervjuu za televizijsku mrežu NBC. Blinken, koji je trenutno na evropskoj turneji, dodao je da je o uvozu nafte u subotu razgovarao sa predsednikom Džo Bajdenom i njegovim kabinetom. Cene sirove nafte skočile su protekle nedelje nakon što su SAD i njihovi saveznici uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Nakon ruske invazije, Bela kuća uvela je sankcije na izvoz tehnologije ruskim rafinerijama i gasovodu Severni tok 2, koji nikada nije pušten u pogon. Međutim, za sada nije sankcionisala ruski izvoz nafte i gasa, dok razmatra kako bi to uticalo na globalna tržišta i cene goriva u SAD. Na pitanje da li su SAD isključile opciju jednostrane zabrane ruske nafte, Blinken je odgovorio: "Neću isključiti preduzimanje akcije, bez obzira na to šta oni urade, ali sve što smo uradili počelo je u koordinaciji sa saveznicima i partnerima". Amerikanci su najveći potrošači goriva u svetu, a povećanje cena je obično imalo negativne političke posledice po američke lidere, ocenjuje agencija Rojters. Cene goriva u SAD su u nedelju porasle na najviši nivo od 2008. godine. Prosečna cena galona (3,8 litara) je nešto više od 4 dolara, a potrošači plaćaju 40 centi više nego pre nedelju dana, odnosno 57 centi više nego pre mesec. Amerika je 2021. godine u proseku mesečno uvozila više od  20.4 miliona barela sirove i prerađene nafte iz Rusije, što je oko 8 odsto od njenog ukupnog uvoza tečnog goriva,  pokazuju podaci Uprave za informacije o energiji (EIA). Blinken je rekao da SAD razmatraju niz dodatnih mera da povećaju pritisak na Rusiju, ali nije precizirao o kojim merama je reč.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

EVROPA I AMERIKA RAZMATRAJU ZABRANU UVOZA RUSKE NAFTE: Odluku je saopštio američki sekretar, a iza vaganje se krije VELIKI PROBLEM

Izvor: Blic, 06.Mar.2022

Amerika i evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken naglašavajući ipak važnost stabilne globalne distribucije naftom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.