Blinken: Ako se ne sprovedu reforme, moguće povlačenje SAD iz Avganistana

Izvor: VOA, 08.Mar.2021, 10:42

Blinken: Ako se ne sprovedu reforme, moguće povlačenje SAD iz Avganistana

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je da će Avganistan sam morati da se suoči sa talibanima ako predsednik Ašraf Gani ne ubrza mirovni proces. "Moram jasno da kažem, gospodine predsedniče, da se politički proces nastavlja u Vašingtonu i da SAD nisu odbacile nijednu opciju. Razmatramo i potpuno povlačenje naše vojske do 1. maja", piše u Blinkenovom pismu avganistanskom predsedniku. Američki državni sekretar je naglaso da je hitno potrebno sprovesti promene kako bi se sprečilo da talibani osvoje još neke delove teritorije.  U pismu, u koje je Glas Amerike imao uvid, piše i kakva su očekivanja od Ganija i koje diplomatske napore Avganistan treba da sprovede. Blinken je najavio da će SAD, preko UN, pozvati ministre spoljnih poslova Rusije, Kine, Pakistana, Irana i Indije kako bi zajedno definisali pristup u postizanju mira u Avganistanu. Takođe piše da će pozvati Tursku da organizuje sastanak svih učesnika konflikta u Avganistanu u narednim nedeljama kako bi se "finalizovao mirovni sporazum". Amerika je, kaže Blinken, pripremila predlog prema kojem se sprečava prolećna ofanziva talibana. Sprečavanje nasilja je glavni zahtev upućen avganistanskoj vladi, a konstatuje se da je nasilje na "nedoupstivo visokom nivou" od dogovora sa SAD u februaru 2020. Američki izaslanik za Avganistan Zamlaj Kalizad zalaže se za ponovno pokretanje mirovnog procesa i Ganiju je predao Blinkenovo pismo. Među predlozima je i formiranje "tranzicione mirovne vlade" koja bi u nekom momentu predala ovlašćenja stalnoj vladi, nakon izmena ustava i izbora.  Portparol talibana Mohamad Naem rekao je za Glas Amerike da će talibani proučiti predlog koji je doneo Kalizad i da će potom izneti svoj stav. "Mislim da bi ovo pismo moglo da pogorša odnose između Ganija i Bajdena jer se vidi da su SAD spremne da podrže formiranje nove vlade, a to je nešto što Gani ne želi", kaže Majkl Kugelmen, direktor azijskog programa u Vilson centru u Vašingtonu. Ideja o prelaznoj vladi postoji od predsedničkih izbora 2019, ali je Gani odbacivao. "Slobodni, pošteni i inkluzivni izbori pod nadzorom međunarodne zajednice su jedini način za formiranje nove vlade", rekao je Gani u subotu. Ganijev politički rival Abdulah Abdulah kaže da je otvoren za pregovore o američkoj ideji.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blinken: Ako ne bude reformi, moguće povlačenje SAD iz Avganistana

Izvor: Danas, 08.Mar.2021

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) upozorio je da će Avganistan sam morati da se suoči sa talibanima ako predsednik Ašraf Gani ne ubrza mirovni proces, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VoA).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.