Bler se povlači 27. juna

Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler se povlači 27. juna

Britanski premijer Toni Bler objavio je danas svoju ostavku na mesto lidera Laburističke partije i premijera nakon deset godina, koliko je bio na vlasti, prenose svetski mediji.

"Vratio sam se ovde u Sedžfild, u moju izbornu jedinicu, gde je moje političko putovanje počelo i gde se, kako i dolikuje, završava", rekao je Bler okupljenima. "Bio sam premijer ove zemlje deset godina..Mislim da je to dovoljno dugo za mene, ali što je još važnije, za zemlju". Bler je istakao da njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlada nije uvek odgovorila na visoka očekivanja, ali je dodao da je bio veoma srećan što je vodio "najveću naciju na svetu".

Bler je objavio da će svoju ostavku ponuditi kraljici Elizabeti 27. juna. Odlazećeg premijera je dočekao aplauz lokalnih aktivista i pristalica.

Nešto ranije, Bler je već obavestio članove svog kabineta. Njega će najverovatnije naslediti Gordon Braun koji je odao toplo priznanje Blerovom vođstvu.

Braun je hvalio premijerova "jedinstvena dostignuća” u vođenju "partije, Britanije i sveta”.

Bler će na mestu lidera Laburista ostati još sedam nedelja dok se ne izabere novi lider.

Prema informacijama BBC, Bler je članovima kabineta rekao da ne želi da mu ministri odaju poštovanje, dodajući da "to može biti ostavljeno za neki drugi dan”. Međutim, kako se sastanak bližio kraju, Braun je rekao kako misli da "ne bi bilo ispravno da dozvoli da kabinet završi bez izražavanja zahvalnosti premijeru”.

"Njegove reči su bile propraćene lupanjem po stolu Blerovih kolega”, saopštio je portparol premijera. Sekretar Severne Irske Piter Hajn izjavio je da je sastanak bio "srdačan i drugarski” sa ”puno smeha i šale”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.