Bler potpuno izgubio autoritet

Izvor: Politika, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler "potpuno izgubio autoritet"

London – Britanski premijer Toni Bler je, posle skoro deset godina na vlasti, "potpuno izgubio autoritet", ocenjuju komentatori u Londonu povodom glasanja u Parlamentu o obnovi nuklearnih podmornica "trajdent" i britanskog nuklearnog naoružanja.
Iako je Blerovo insistiranje na ranoj odluci o obnovi nuklearnog arsenala dobilo podršku većine poslanika on se, međutim, morao osloniti na glasove opozicionih konzervativaca jer nije bilo dovoljno glasova njegovih laburista.
Laburističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << premijera Blera su "spasli konzervativci", poručuje "Dejli telegraf".
"Uvek je veoma loš znak kada premijer mora da se u ključnim odlukama osloni na opoziciju", ocenila je Beti Butrojd, bivši poslanik laburista i dugogodišnji predsednik donjeg doma Parlamenta.
Londonski "Tajms", koji generalno podržava Blera, smatra da je britanski premijer, uprkos izglasavanju njegovog predloga, "doživeo poniženje".
Protiv svog partijskog lidera i premijera u Parlamentu je glasalo čak 95 laburista, što je posle rasprava o ratu u Iraku najveća pobuna u vladajućoj partiji u poslednjih deset godina. Među njima je i 15 bivših ministara kao i četvorica koji su donedavno bili deo najužeg kruga premijera Blera.

Laburisti u Parlamentu imaju većinu od 66 poslanika, pa se premijer Bler morao osloniti na glasove opozicionih konzervativaca.

Suština je, ocenjuju komentatori, u političkom poniženju premijera Blera jer, naravno, nije realno da se Britanija odrekne nuklearnog oružja.

Reč je o političkom prestrojavanju jer premijer Bler uskoro odlazi pa se sada stvaraju pozicije za novi sastav britanskog kabineta.

Uz to, Bler je političku karijeru pre 25 godina počeo kao borac protiv nuklearnog oružja i zalagao se za jednostrano britansko nuklearno razoružavanje. Sada završava političku karijeru kao veliki borac za razvoj nuklearnog oružja, navode komentatori.

Tanjug

[objavljeno: 16.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.