Bler poriče tajni dogovor sa Bušom o Iraku

Izvor: Blic, 30.Jan.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler poriče tajni dogovor sa Bušom o Iraku

Toni Bler, bivši britanski premijer, demantovao je na svedočenju u okviru istrage o ratu u Iraku da je napravio „tajni“ dogovor sa Džordžom Bušom o napadu na tu zemlju prilikom njihovog privatnog susreta 2002. godine na ranču američkog predsednika. Bler je istovremeno priznao da je opasnost od Sadama Huseina, bivšeg iračkog lidera, bila preuveličana.

Objašnjavajući u svedočenju pred komisijom britanskog parlamenta zašto je podržao američku invaziju na Irak 2003, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bler je naveo da su teroristički napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. promenili „proračun rizika” i označili trenutak u kojem više nije bilo moguće obuzdavati Sadama sankcijama.

„Do 11. septembra mislili smo da (Sadam Husein) predstavlja opasnost, ali smo verovali da vredi pokušavati da se on obuzda. Ključna stvar posle 11. septembra jeste da je proračun rizika promenjen”, rekao je Bler.

Odluka da se priključi američkoj akciji, u kojoj je učestvovalo 45.000 britanskih vojnika, predstavljala je najkontroverzniju epizodu u njegovoj desetogodišnjoj vladavini Britanijom i izazvala masovne proteste, podele u okviru njegove Laburističke partije i optužbe da je iznoseći opravdanja za invaziju prevario javnost.

Bler je, tokom ispitivanja, za koje je izdvojeno šest sati, rekao da politika obuzdavanja Sadama Huseina nije mogla da se nastavi zbog napada na Njujork i Vašington i zbog pretnje koju je predstavljalo oružje za masovno uništavanje.

„Da su ti ljudi inspirisani religioznim fanatizmom mogli da ubiju 30.000, oni bi to uradili. Od tog trenutka Iran, Libija, Severna Koreja, Irak... sve je to moralo da se okonča”, dodao je Bler.

On je rekao da je pre svega razmatrao da pošalje „apsolutno snažnu, jasnu i nepopustljivu poruku” da posle 11. septembra 2001. režimi koji razvijaju oružje za masovno uništenje moraju to da prestanu.

Govoreći o susretu sa Bušom, bivši premijer je kazao da je rekao američkom predsedniku: „Moramo da se pozabavimo njegovim (Sadamovim) oružjem za masovno uništenje i ako to znači promenu režima, neka bude tako.” Raniji svedoci nagovestili su da je Bler rekao Bušu prilikom njihovog susreta u aprilu 2002. godine na ranču u Krofordu, u Teksasu, da će se Velika Britanija pridružiti Amerikancima u ratu sa Irakom.

Bler, koji je izgledao napet, čvrsto držeći dokumenta, seo je pred istražnu komisiju o Iraku, kojoj je vlada dala mandat da detaljno ispita događaje od 2001. do invazije na Irak, a koji su doprineli odluci Londona da su uključi u tu operaciju.

Protesti tokom Blerovog saslušanja

Ispred zgrade u Londonu u kojoj je Toni Bler svedočio o Iraku okupili su se demonstranti koji su uzvikivali „Toni Bler - ratni zločinac”. Članovi porodica nekih od 179 britanskih vojnika ubijenih u Iraku priključili su se grupi od stotinak demonstranata. Bler je u zgradu ušao na zadnja vrata, pod snažnim obezbeđenjem. „Pravo pitanje na koje treba odgovoriti jeste da li će Toni Bler na kraju biti izveden pred Tribunal za ratne zločine u Hagu”, rekao je Endru Marej, predsedavajući koalicije „Zaustavite rat”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.