Bler mirovni izaslanik za Bliski istok

Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler mirovni izaslanik za Bliski istok

Odlazeći britanski premijer Toni Bler će postati mirovni izaslanik za Bliski istok, odgovoran za pripremu pregovora između Palestine i Izraela, prenose danas britanski mediji.

Blerova uloga, prema pisanju listova Guardian i Times, biće poznata tek nakon sastanka tzv. bliskoistočnog kvarteta u Jerusalimu. Ono što se zasad pouzdano zna je da će on pokušati da pomiri lidere Fataha i Hamasa kako bi se uspostavio dijalog između Palestine i Izraela.

Toni Bler, koji će sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvanično napustiti Dauning strit, ubuduće će imati dve kancelarije – jednu u Jerusalimu, a drugu na Zapadnoj obali, gde će obavljati funkciju specijalnog posrednika bliskoistočnog kvarteta koji čine UN, SAD, Europska Unija i Rusija.

Novu funkciju Tonija Blera podržali su američki predsednik Džordž Buš i generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun. Međutim, prema navodima Guardiana, Rusija i pojedine članice UN-a bile su skeptične prema toj ideji, budući da je Bler čvrsto stajao iza politike SAD prema Iraku i Bliskom istoku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.