Izvor: B92, 19.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler: Smrt Dejvida Kelija strašna tragedija

London, Tokio, Hakone -- Britanski premijer Toni Bler izjavio je u subotu da je misteriozna smrt stručnjaka za naoružanje Dejvida Kelija "strašna tragedija". "Duboko žalim zbog Dejvida Kelija i njegove porodice. On je mnogo učinio za svoju zemlju i siguran sam da bi to činio i u budućnosti", rekao je Bler u Tokiju, na početku svoje šestodnevne turneje u Aziji, u okviru koje će posetiti Japan, Južnu Koreju, Kinu i Hong Kong.

On je najavio d će biti "sprovedena nezavisna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraga koja će utvrditi činjenice" i pozvao na uzdržanost i medije i političare. "Nadam se da ćemo ostaviti po strani spekulacije, izjave i demantije i da ćemo dozvoliti da taj proces ide svojim tokom. U međuvremenu, svi mi, političari i mediji, treba da imamo poštovanja i da budemo uzdržani", istako je Bler.

Bler odbio je na konferenciji za novinare u subotu da kaže da li je neki član njegove Vlade ponudio ostavku zbog misteriozne smrti stručnjaka za naoružanje Dejvida Kelija. Britanski premijer zadržao je miran izraz lica kada ga je jadan novinar upitao da li "ima krvi na njegovim rukama", u smrti Dejvida Kelija, savetnika u britanskom ministarstvu odbrane i bivšem inspektoru za naoružanje u Iraku. "Biće sprovedena u potpunosti nezavisna istraga. Mislim da ćemo biti u prilici da prosudimo o čemu je reč kad utvrdimo činjenice", rekao je Bler na konferenciji za novinare nakon susreta sa japanskim premijerom Đuničirom Koizumijem u letovalištu Hakone.

Na konferenciji, koja je protekla u napetoj atmosferi, Bler je u više navrata izbegao da odgovori da li oseća odgovornost za smrt Kelija, koga Vlada sumnjiči da je dostavio informacije novinaru Bi-Bi-Sija o načinu na koji je vlada koristila obaveštajne podatke o iračkom biološkom i hemijskom oružju. "Dopustite mi da još jednom izrazim duboko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila", rekao je britanski premijer. Bler je odbio da kaže da li su ministar odbrane Džefri Hun ili šef Vladinog Biroa za komunikacije Alister Kembel ponudili ostavke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.