Izvor: Politika, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler: Rat je bio ispravan

Uoči 25-godišnjice foklandskog sukoba zvanična Britanija s nesmanjenim entuzijazmom ističe važnost principa odbrane svoje teritorije

Argentina je raskinula ugovor sa Velikom Britanijom o istraživanju i eksploataciji naftnih nalazišta u južnom Atlantiku, u okolini Foklanda (Malvina), uz optužbu na račun Londona da je sporazum zloupotrebio za neligitimno polaganje prava na ova ostrva i za "iskorišćavanje bogatstava koja pripadaju Argentincima".
Nekoliko dana uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 25-godišnjice početka Foklandskog rata 2. aprila 1982. godine, jednog od neobičnijih oružanih sukoba u modernoj istoriji, jasno je da je Buenos Ajres ovim gestom hteo da podseti širu javnost da se ne odriče ovog stenovitog poseda u ledenim vodama, uprkos "uzurpaciji dugoj 174 godine", računajući vreme od 1833. kada su britanski vojnici na silu proterali stanovnike i argentinske vlasti, kako se tumači u Buenos Ajresu, odnosno kada su Britanci kontrolu nad arhipelagom preuzeli od Španaca, što kaže London.

Prema rečima argentinskog šefa diplomatije Horhea Tajane, "Argentina se ne protivi saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ali samo ako će to doprineti obnavljanju dijaloga o suverenitetu", prenele su agencije.

Ta vrsta razgovora za drugu stranu je pak potpuno isključena. U prošlonedeljnom intervjuu istoričaru Simonu Šami, za internet-sajt britanske vlade, premijer Toni Bler bezrezervno je u podržao odluku ondašnje premijerke Margaret Tačer da moćnu armadu od sto brodova pošalje u odbranu slabo nastanjenog poseda, koji su Argentinci preko noći zaposeli, udaljenog više od deset hiljada kilometara.

Britanski odgovor na argentinsku invaziju bio je opasno hazarderski i hrabar, ali jedino ispravan, rekao je Bler, naglašavajući da u pitanju nije bila samo odbrana britanskog suvereniteta nego i principa. "Ne može se na takav način (kao što su to učinili Argentinci, prim. D. D.) zemlja pripojiti, niti ljudima nametnuti druga vlast."

Foklandski rat, završen porazom Argentine, trajao je 74 dana, od 2. aprila do 14. juna 1982, kada je u Port Stenliju, glavnom gradu Foklanda, podignuta britanska zastava. Ukupna stradanja iznosila su oko 900 poginulih, od toga na argentinskoj strani 655, a na britanskoj 255 vojnika izgubilo je život.

"To je više od naših zajedničkih gubitaka u Iraku i Avganistanu", napomenuo je Bler u želji da podseti na veličinu žrtve, ali i odvažnost premijerke koja je odlučila da uzvrati udarac, ne obazirući se na suprotan stav zvaničnika ministarstva odbrane.

Zbog tog rata je tadašnji šef Forin ofisa lord Karington podneo ostavku, smatrajući se odgovornim za spoljnu politiku koja je dopustila da dođe do argentinske invazije i onda i direktni sukob postane neizbežan.

Ovih dana je lord Karington, odmaknut četvrt veka od događaja, okrivio obaveštajnu službu za situaciju a njene propuste uporedio sa sličnim previdima koji su doveli i do iračkog rata. Na osnovu obaveštajnih informacija verovalo se da šef argentinske hunte, general Galtijeri neće preduzimati nikakvu vojnu akciju dok se ne iscrpu druga sredstva, i ta procena bila je pogrešna.

"Politika nikad ne sme da se oslanja isključivo na obaveštajne podatke. Toni Bler je istu grešku napravio u Iraku", rekao je Karington. Dodao je da ne žali zbog ostavke, ali da i dalje žali što je došlo do invazije.

Tada ispoljena gvozdena odlučnost doprinela je popularnosti Margareti Tačer koja je na sledećim izborima, a zatim na još jednim, glatko pobedila i ostala premijer sve do 1991. godine. Ali beskonačni niz krstova na vojničkom groblju usred ostrvske pustoši najviše govori o smislenosti ove ratne epopeje čija će godišnjica biti u Britaniji obeležena nizom manifestacija. "Da li ćemo se kroz 25 godina tako sećati i iračkog rata", bio je zajedljiv komentar jednog učesnika Bi-Bi-Sijeve ankete povodom jubileja.

D. Dragić

[objavljeno: 30.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.