Bler: Radikalni islam najveća opasnost

Izvor: Press, 05.Sep.2010, 06:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler: Radikalni islam najveća opasnost

Bivši britanski premijer Toni Bler rekao je da radikalni islam predstavlja najveću opasnost sa kojom se svet danas suočava, ali nije priznao da je njegova politika, koja je odvela Veliku Britaniju u ratove u Avganistanu i Iraku, doprinela jačanju radikalizma
On je kazao da radikalni islamisti smatraju da njihov cilj opravdava apsolutno sva sredstva, pa čak i upotrebu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja.
Izopačeni i nazadni
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />Bler je u intervjuu britanskoj medijskoj kući BBC, povodom objavljivanja njegovih memoara, rekao da je cilj zapadne politike borba protiv radikalnih islamista zato što su oni „regresivni, izopačeni i nazadni".
On je, takođe, rekao da se ne slaže za mišljenjem da se Čečeni, stanovnici Kašmira, Palestinci, Iračani i Avganistanci bore protiv strane okupacije, dodajući da cilj Al kaide u Iraku nije da istera američke vojnike iz Bagdada, već da destabilizuje vladu za koju su irački građani glasali.
Bivši britanski premijer opisao je Iran kao najveću državu koja sponzoriše radikalni islam i kazao da se on zato bilo kojim sredstvima mora sprečiti u nameri da proizvede atomsku bombu.
Iran tvrdi da je namena njegovog nuklearnog programa isključivo mirnodopska, a ne vojna, međutim Zapad smatra da on u tajnosti pokušava da proizvede atomsku bombu.
- Mi treba da pošaljemo vrlo jasnu poruku Iranu da ne može da ima nuklearno oružje i da ćemo ga mi zaustaviti u nameri da ostvari taj cilj - izjavio je Bler.
Nuklearno oružje
On je objasnio da time ne zagovara vojnu akciju, već da samo želi da kaže da nijedna opcija ne može biti isključena.
Bler je ispričao da se njegovo viđenje spoljnje politike promenilo posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.
- Posle 11. septembra sam procenio da su se razmere rizika promenile. Postoji ogromna pretnja od kombinacije radikalnog ekstremnog pokreta i činjenice da bi oni, kada bi mogli, upotrebili nuklearno, hemijsko ili biološko oružje - rekao je Bler.
On je u razgovoru za BBC izrazio optimizam u pogledu mirovnog procesa na Bliskom istoku, pošto su u četvrtak u Vašingtonu počeli direktni pregovori između Izraela i Palestinaca. Bler je izneo mišljenje da je bliskoistočni mirovni proces sličan slučaju Severne Irske i da će uspeti.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.