Bivši zatvorenici iz Gvantanama oslobođeni optužbi za terorizam

Izvor: Blic, Tanjug, 25.Feb.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši zatvorenici iz Gvantanama oslobođeni optužbi za terorizam

Petorica bivših zatvorenika iz zatvora Gvantanamo na Kubi oslobođeni su danas optužbe za terorizam koja je protiv njih podignuta još u vreme kada su uhapšeni u Avganistanu, 2001. godine.

Odbrana je ovu odluku ocenila "hrabrom" i "odličnom za državu prava". Sud u Parizu je poništio prvobitne presude, dok je tužilaštvo odmah najavilo da će podneti žalbu na ovu odluku.

Petorica bivših zatvorenika iz Gvantanama su 19. decembra 2007. godine osuđeni u Parizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kazne od godinu dana strogog zatvora i višegodišnje uslovne kazne zbog "veze sa terorističkom organizacijom". Pošto su već odslužili ovu kaznu u pritvoru, oni su sa slobode podneli žalbu na odluku suda.

Glavna optužba se ticala njihovog odlaska u Avganistan sa namerom da se priključe džihadistima. Uhapsila ih je američka vojska i poslala u Gvantanamo, gde su bili od 2002. do 2004. godine, nakon čega su prebačeni u Francusku, gde je protiv njih podneta tužba, zbog čega su proveli dve godine u pritvoru.

U Gvantanamu ih je u dva navrata ispitivala francuska obaveštajna služba, što je sud proglasio "nelegalnim", na osnovu argumenata odbrane, ocenjujući da su oni obavljali posao sudske policije, iako za to nisu imali mandat.

Sudije su ocenile da je "procedura tokom istrage bila neregularna" i poništili rezultate ovih ispitivanja, zaključujući da ni jedan element ne pomaže da se utvrdi krivica optuženih. Neki advokati odbrane su najavili da će tražiti odštetu za vreme koje su njihovi klijenti proveli u zatvoru, kako francuskom tako i američkom, čije je zatvaranje najavio američki predsednik Barak Obama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sloboda za petoricu iz Gvantanama

Izvor: B92, 24.Feb.2009, 21:37

Pariz, Madrid -- Petorica bivših zatvorenika iz zatvora Gvantanamo na Kubi oslobođeni su na sudu u Parizu optužbe za terorizam, koja je protiv njih podignuta još 2001. godine...Optužnica je podignuta 2001. u vreme kada su uhapšeni u Avganistanu. Odbrana je ovu odluku ocenila "hrabrom" i "odličnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.