Bivši potpredsednik prihvatio kontrolu Madrida nad Katalonijom

Izvor: RTS, 28.Nov.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši potpredsednik prihvatio kontrolu Madrida nad Katalonijom

Oriol Žunkeras, bivši potpredsednik katalonske vlade koji se nalazi u zatvoru, i još troje pritvorenih članova njegove stranke ERC pridržavaće se presude kojom se Madridu daje kontrola nad Katalonijom, saopštio je njihov advokat.
Oriol Žunkeras i još sedam bivših članova regionalne katalonske vlade uhapšeni su 2. novembra, nakon što su optuženi za učestvovanje u nelegalnom proglašenju nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Katalonije od ostatka Španije.
Optuženi se nadaju da bi prihvatanje kontrole Madrida nad španskom pokrajinom moglo da podstakne Vrhovni sud Španije da im ukine pritvor i oslobodi ih na vreme kako bi se kandidovali za regionalne izbore 21. decembra, navodi Rojters.
U saopštenju upućenom Vrhovnom sudu, advokat je naveo da optuženi nisu saglasni sa primenom člana 155, koji je doveo do smene katalonske vlade nakon proglašenja nezavisnosti te pokrajine, ali da ga prihvataju.
Advokat, koga britanska agencija ne imenuje, naglasio je da to saopštenje ne znači da će oni odustati od svojih političkih ubeđenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.