Bivši liberijski lider Čarls Tejlor bojkotuje suđenje

Izvor: Blic, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši liberijski lider Čarls Tejlor bojkotuje suđenje

Bivši liberijski predsednik Čarls Tejlor bojkotovao je početak suđenja za ratne zločine, nazivajući ga "šaradom” u pismu koje je pročitao njegov advokat Karim Ahmad Kan. U istom pismu Tejlor je naveo da je otpustio Kana sa slučaja i zatražio je da predstavlja samog sebe.

Suđenje za ratne zločine bivšem liberijskom predsedniku Čarlsu Tejloru počelo je u Hagu - prvom slučaju te vrste protiv bivšeg afričkog lidera.

Tejlor je optužen za pružanje podrške >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pobunjenicima u Sijera Leoneu, koji su sprovodili kampanju tokom 11 godina u kojoj je ubijeno na hiljade civila. Suđenje u Specijalnom sudu za Sijera Leone, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, izmešteno je iz Afrike zbog bezbednosnih razloga. Velika Britanija je ponudila da Tejlor, koji negira sve optužbe, izdržava kaznu tamo ukoliko bude osuđen.

Očekuje se da će suđenje trajati između godinu dana i 18 meseci.

Protiv bivšeg lidera Liberije podignuto je 11 optužnica za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i kršenja međunarodnog humanitarnog zakona zbog njegove navodne uloge u brutalnom građanskom ratu u Sijera Leoneu.

Optužbe uključuju i teorisanje civila, ubistvo, seksualno nasilje, regrutovanje dece u ratu, zarobljavanje i pljačke.

Tejlor se izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužbi u svom prvom pojavljivanju na sudu u Fritaunu u Sijera Leoneu u martu 2006.

On je prvobitno odbio da odgovara na optužbe, govoreći da sud nema prava da mu sudi, kao i to da taj sud nema nadležnost nad Liberijom.

Specijalni sud za Sijera Leone odobrili su UN i vlada te zemlje.

Za razliku od sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, UN ne finansiraju Specijalni sud za Sijera Leone, već se on oslanja na podršku stranih vlada.

Srušio se helikopter u Sijera Leoneu - 20 poginulih

U udesu helikoptera koji je u nedelju kasno uveče prevozio putnike između glavnog grada Sijera Leonea i međunarodnog aerodroma Lungi, život je izgubilo najmanje 20 osoba, javile su agencije.

Prema izveštajima lokalnih elektronskih medija i svedoka na aerodromu, poginule su 22 osobe, među kojima i jedan od pilota, koji je iskocio iz letelice, i više navijača iz Togoa, koji su bodrili svoju reprezentaciju na utakmici protiv Sijera Leonea u Kupu afričkih nacija.

Svedoci, na koje se pozivaju agencije, tvrde da je na helikopteru došlo do kvara u vazduhu i da su oba pilota iskočila, ali da je samo jedan preživeo i smešten u bolnicu.

Prema istom izvoru, u požaru koji je odmah izbio, letelica je potpuno izgorela, pre nego što su aerodromski vatrogasci uspeli da intervenišu.

Helikopteri i feribot su jedini način da se stigne do aerodroma, koji je smešten u zalivu, prekoputa prestonice Siera Leonea, na obali Atlantskog okeana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.