Izvor: Blic, 18.Feb.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša šefica MI5 upozorava na stvaranje policijske države

Bivša šefica britanske obaveštajne službe MI5 Stela Rimington upozorila je vladu da podrivanjem građanskih sloboda usled strahova od terorizma može stvoriti "policijsku državu".

Ona je u intervjuu španskom dnevniku Vangardia rekla da mešanje u privatnost ljudi upravo doprinosi ciljevima terorista.

"Bilo bi bolje da vlada prizna da postoje rizici, nego da plaši ljude kako bi mogla da usvoji zakone koji ograničavaju građanske slobode", rekla je Rimington i dodala: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "To je upravo jedan od ciljeva terorizma: da živimo u strahu i policijskoj državi".

Rimington (73) prva je žana koja je bila na čelu MI5, koji je kao generalna direktorka predvodila od 1992. do 1996. godine. Otkada se povukla, Rimington je kritikovala vladine antiterorističke i bezbednosne mere, posebno one koje ugrožavaju građanske slobode. Rimington je takođe kritikovala pristup Vašingtona u borbi protiv terorizma.

"SAD su otišle predaleko s Gvantanamom i mučenjima", rekla je ona dodajući da je postignut suprotan efekat od željenog - sve je više terorista samoubica koji nalaze bolja opravdanja za svoje akcije.

Ona je ocenila da Mi5 ne radi što i američke službe, navodeći da britanski agenti "nisu anđeli", Rimington je insistirala da pripadnici britanske službe ne ubijaju ljude.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.