Bivša manekenka i ambasador UN-a Varis Diri pronađena u Briselu

Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša manekenka i ambasador UN-a Varis Diri pronađena u Briselu

Varis Diri, bivša manekenka i ambasador Ujedinjenih nacija, poznata po borbi protiv ženskog obrezivanja i bestseleru "Pustinjski cvet", pronađena je večeras u Briselu, samo četiri sata nakon što je policija objavila njen nestanak, navodi agencija AP.



"Varis je pronađena u Briselu", rekao je portparol policije i dodao da je, nakon što je locirana, Varis bila privedena u policijsku stanicu.

On je naglasio da se ambasadorka UN-a dobro oseća, ali nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hteo da navodi ostale detalje njenog nestanka.

"Varis (43) je poslednji put viđena u sredu u Briselu. Jedan policajac ju je video kako ulazi u taksi", izjavio je ranije danas agenciji AP Volter Lutšinger, menadžer bivše manekenke.

"Veoma smo uplašeni", dodao je Lutšinger, koji već sedam godina sarađuje sa Varis.

Varis Diri je rođena u Somaliji, a trenutno živi u Beču. Svetsku slavu stekla je kao model Šanela, a pojavila se i u filmu o Džejms Bondu. Nakon što je napustila svet mode (1996), posvetila se borbi protiv ženskog obrezivanja. Njena knjiga "Pustinjski cvet" je zapravo ispovest. U njoj ona otvoreno govori o ovom fenomenu koji pogađa 120 miliona žena širom sveta, a ponajviše u Africi.

Varis je trebalo da ove nedelje u Briselu učestvuje na dve konferencije posvećene pravima žena. Na jednoj od njih bilo je najavljeno i učešće američke državne sekretarke Kondolize Rajs. Takođe, trebalo je da u petak otputuje u Holandiju gde je trebalo da primi nagradu grada Kerkrade.

Njen nestanak desio se samo nedelju dana nakon što je francuska policija saopštila da je našla telo jedne bivše manekenke, koja je takođe rođena u Africi i koja je, poput Varis, bila veoma aktivna u borbi protiv obrezivanja žena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.