Izvor: B92, 06.Sep.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša Jugoslavija uz Palestinu?

Beograd -- Predstavnici Palestine uvereni su da će sve zemlje bivše Jugoslavije, uključujući Srbiju, u Generalnoj skupštini UN podržati nezavisnost Palestine.

To je rekao stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur na sastanki nesvrstanih u Beogradu.

On je dodao da su Palestinci zadovoljni rezultatima i debatom na ovom sastanku na kojem su gotovo sve članice izrazile podršku palestinskom narodu.

"Ovo je istorijski trenutak za nas", podvukao je Mansur dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da predstoji Generalna skupština UN - a Palestinci rade na pridobijanju dve trećine podrške u UN za zahtev za nezavisnost Palestine i članstvo u svetskoj organizaciji.

Mansur je rekao da je završeno uspostavljanje institucija u Palestini za vođenje nezavisne države, zbog čega očekuje da će međunarodna zajednica i Generalna skupština UN da, kako je rekao, "legalizuju realnost".

Istovremeno je ukazao da je Palestincima jasno da postoji "jedna moćna država koja to ne želi da dozvoli kroz Savet bezbednosti UN".

"Imamo više opcija i nadamo se da ćemo uz pomoć Pokreta nesvrstanih i drugih, uključujući i Srbiju, moći da uradimo nešto pozitivno za Palestinu i okončamo okupaciju", rekao je on.

Mansur ističe da je pitanje Palestine "klasična strana okupacija, koja se ne može porediti sa pitanjem Kosova", i da prema međunarodnom pravu i UN ta okupacija mora biti samo privremena, te da je vreme da se okonča, kroz rešenje dve države.

PLO je proglasio nezavisnost Palestine 15. novembra 1988, a palestinske vlasti ustanovljenje su 1994, posle Sporazuma iz Osla. Više od stotinu zemalja ima diplomatske relacije sa palestinskim vlastima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palestinski narod traži podršku

Izvor: NaDlanu.com, 06.Sep.2011

BEOGRAD, 6. septembra 2011. (Beta) - Šef palestinske delegacije na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih u Beogradu Rijad Mansur izrazio je u utorak očekivanje da će medjunarodna zajednica uključujući Srbiju podržati želju palestinskog naroda za nezavisnošću... BEOGRAD, 6. septembra 2011....

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.