Bitka za Ohajo

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Ohajo

Obama i Romni se udvaraju glasačima države koja će presuditi ishod predsedničkih izbora

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Geografski je za oko četvrtinu veća od Srbije, ima 11,5 miliona stanovnika i nosi titulu „majke predsednika” jer je osam od 44 dosadašnja stanara Bele kuće tamo rođeno i živelo.

Ohajo („velika reka”, na jeziku indijanskog plemena Irokezi), nekadašnja „Severozapadna teritorija”, država koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sjedinjenim Državama kao 17. po redu priključila 1803, ovih dana je glavna na američkoj predizbornoj mapi.

Dva predsednička kandidata se tamošnjim biračima udvaraju, ubeđuju ih, nagovaraju, obećavaju na veliko... Barak Obama je u Ohaju u poslednje četiri godine boravio 29 puta, dok je Mit Romni u svaki njen deo stigao svojim specijalnim izbornim autobusom.

Onaj ko od njih dvojice dobije više glasova u Ohaju, uknjižiće 18 delegata (elektora). Pošto pobedniku treba najmanje 270, na prvi pogled bi se reklo da bi se obojici više isplatilo da finiš kampanje provode u Kaliforniji, gde je nagrada 55 elektora, u Teksasu gde pobedniku pripada 38 ili na Floridi sa 29.

Predsednički izbori podrazumevaju matematiku druge vrste. Ona je možda mit, koji je međutim realnost sve dok se ne demantuje. Taj mit je sada bespogovorna činjenica: nijedan republikanac nije postao predsednik a da nije pobedio u Ohaju. Demokratskom kandidatu to se nije dogodilo u poslednjoj polovini veka, od Kenedijeve pobede 1960.

Obama je u Ohaju pre četiri godine isprednjačio sa 51,5 odsto. Ovonedeljne sondaže biračkog raspoloženja pokazuju da početnu prednost povećava: prešao je prag od 50 odsto, dok Romni zaostaje za između pet i deset procentnih poena.

Izgubi li duel u Ohaju, kandidat republikanaca bi morao da dobije ostalih sedam „klatno” država, onih gde birači još nisu sasvim sigurni ko je njihov favorit.

Preostale 42 su na izbornoj mapi već obojene u plavo ili crveno, kao tradicionalno sasvim siguran plen republikanaca ili demokrata. Ohajo je međutim u kategoriji „ljubičastih”. Od 1960. osam puta je glasao za republikanca, a na pet izbora se opredelio za demokratu.

Guverner Ohaja je republikanac Džon Kesić (otac mu je češkog a majka hrvatskog porekla). U Kongresu je zastupljen sa devet republikanaca i šest demokrata.

Demografski i socijalno se smatra „reprezentativnim uzorkom” cele Amerike: ima elemente njenog severa i juga, istoka i zapada.

Obama i Romni se uglavnom bore za naklonost bele radničke klase Ohaja, koja je veliki deo biračkog tela. Analitičari imaju objašnjenje zašto je ono u ovom trenutku naklonjenije Obami.

Ohajo je sused Mičigena, gde je Detroit, sedište „velike trojke” američke automobilske industrije – „Dženeral motors”, „Ford” i „Krajsler”. U Ohaju je svako osmo radno mesto vezano za automobilsku industriju.

Jedan od prvih velikih poteza Obame posle ulaska u Belu kuću bio je program spasavanja Detroita, koji je uspeo. Sve tri kompanije su danas profitabilne i uglavnom državi vratile kreditni pojas za spasavanje.

Nasuprot tome, ta industrije je prema Romnijevom uverenju pre četiri godine trebalo da bankrotira, a ne da bude spasavana vladinim subvencijama.

Naravno da je Obama zbog toga simpatičniji. Romni je za dobar deo radničke klase bogati kapitalista koji bi ih najradije otpustio. Uostalom, i on i republikanci misle da su glavni „kreatori radnih mesta”, preduzetnici, dok je radnike svrstao u „47 odsto”. Među one koji ne zarađuju dovoljno da bi plaćali porez na godišnji prihod, pa su zbog toga „lezilebovići”: od države više dobijaju nego što joj daju.

Uprkos zaostajanju, u Romnijevom štabu ne gube duh. Smatraju da su predizborne sondaže nepouzdane i uzdaju se u interna istraživanja koja, kako ističu, daju drugačiju sliku.

Njihovi volonteri i plaćeni agitatori dosad su u Ohaju pokucali na 800.000 vrata i okrenuli 2,6 miliona telefonskih brojeva birača.

Tvrde i da će za rezultat biti presudna kampanja koju vode konzervativni aktivisti protestanata i katolika, prvi put zajedno, da vernike izvedu na birališta. Pre četiri godine ti glasači su bili pasivni jer im se nije sviđao Džon Mekejn.

Nejt Silver, statističar koji se proslavio time što je 2008. predvideo rezultate glasanja u 49 od 50 država i ishod svih 35 izbornih duela za Senat, u svom blogu u „Njujork tajmsu” iznosi da je verovatnoća da Obama pobedi 79,7 odsto – ako bi izbori bili održani baš sada.

U Ohaju, „rano glasanje” počinje već idućeg meseca. Do 6. novembra je međutim još pet nedelja. Da li će biti „oktobarskog iznenađenja”?

Sigurno je samo jedno: ništa nije gotovo dok nije gotovo.

Milan Mišić

objavljeno: 29.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.