Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birači kaznili sve stranke

Ljubljana - Njegova nekad perspektivna stranka Pozitivna Slovenija dobila je na u nedelju održanim lokalnim izborima u Sloveniji 0,18 odsto od ukupnog broja glasova, dok je (i jer je) Zoran Janković, njen osnivač i sadašnji šef, nastupio kao nezavisni, dakle nestranački kandidat, i četvrti put postao gradonačelnik Ljubljane, i to u prvom izbornom krugu. Sem Jankovića još 80, od ukupno 159 gradonačelnika izabranih u prvom krugu, nestranački su i nezavisni kandidati. Birali su se gradonačelnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i skupštine 212 opština.

Janković je rekao da je pokušao da ono što je učinio u Ljubljani proširi na celu Sloveniju, ali građani nisu bili za to. Pa je, za njega, „to završena priča“, citira ga list Delo.

Mlada stranka nekad njegove desne ruke, bivše slovenačke premijerke Savezništvo Alenke Bratušek, prošla je samo malo bolje sa 0,25 odsto glasova, dok se sama Bratušekova tokom jučerašnjeg propitivanja pred poslanicima Evropskog parlamenta kratko bavila pitanjem o svojoj, uostalom uspešnoj, ali u Sloveniji proceduralno osporenoj kandidaturi za evropsku komesarku. Očekuje se da sredinom meseca počne postupak protiv nje pred slovenačkom Komisijom za sprečavanje korupcije pod optužbom da je zloupotrebila službeni položaj.

Pred nedavne parlamentarne izbore osnovana Stranka Mira Cerara, nedavno ustoličenog premijera Slovenija, nije u prvom krugu osvojila nijedno od 159 već osvojenih gradonačelničkih mesta, ali je po rezultatima izbora za skupštine 212 opština druga po snazi slovenačka politička stranka.

Na prvom mestu je Slovenačka demokratska stranka, iako sa najvećim gubitkom u odnosu na prošle lokalne izbore (18,71 prema 14,86 odsto), a čiji se šef Janez Janša nalazi na izdržavanju dvogodišnje kazne zatvora zbog korupcije. Od osamostaljivanja Slovenije izlaznost birača na lokalnim izborima nije bila manja nego u nedelju, piše slovenački list Delo, samo 45,11 odsto. U Ljubljani je bilo još gore, samo 35,7 odsto.

Bratušekova: Gas iz Norveške i Sredozemlja

Alenka Bratušek (na fotografiji), nova potpredsednica Evropske komisije za energetsku uniju juče je, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta gde će Evropa naći zamenu za prirodni gas, ako joj isporuke tog energenta obustavi Rusija, rekla da će Evropa gas nabavljati iz Norveške i iz Sredozemlja. Ali, rekla je ona, Evropi je potreban plan reagovanja na hitne slučajeve.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.