Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 21:05

Bira se novi italijanski predsednik – aktuelni premijer, blizak Berluskonijev saradnik ili žena

Italija bira novog predsednika države. Aktuelni premijer Mario Dragi smatra se favoritom. Rezultat glasanja više od hiljadu članova Doma poslanika i Senata i predstavnika regija i pokrajina, očekuje se u četvrtak. Među italijanskim političarima – zabrinutost da bi ishod mogao doneti novu političku neizvesnost u trećoj ekonomiji evrozone.
Prvi dan glasanja u Italiji za naslednika Serđa Matarele, dosadašnjeg predsednika Republike koji napušta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to mesto nakon sedam godina, započeo je u 15 časova. Još nema imena koje odgovara svim većinskim političkim stranama.

Aktuelni premijer Mario Dragi se najčešće pominje iako je on sam do sada izbegavao bilo kakav komentar na eventualni izbor, mada je on zapravo jedini s kojim su saglasne sve strane.
Ali Italija brine ko bi vodio Vladu ako bi Dragi s premijerske prešao u predsedničku fotelju.
"Iskreno, nadam se da će premijer Mario Dragi pobediti, jer mislim da je on osoba koja najbolje predstavlja Italiju", kaže jedan od anketiranih građana.
Za druge je to težak izbor zbog perioda kroz koji Italija sada prolazi. Smatraju da bi izbor trebalo da bude veoma dobro promišljen i razmotren.
"Nadam se da će izabrati ženu. To bi bio ohrabrujući znak, jer bi bile izabrane ne zato što su žene, već zato što imaju veštine", smatra jedan ispitanik.
Kao potencijalna predsednica u igri je Marija Elizabeta Kaselati, koja se u istoriju Italije već upisala kao prva predsednica Senata.
Ulozi su se promenili pre dva dana, nakon što se Silvio Berluskoni povukao iz igre. Umesto njega pominje se Đani Leta, njegov bliski saradnik.
Tu je i Pjer Ferdinando Kasini, ali i još dosta imena o kojima se priča među strankama. Mateo Renci se nada da će do četvrtka biti poznat naslednik Serđa Matarele.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.