Biološka zaštita biljaka do zdravstveno sigurne hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 17:25

Biološka zaštita biljaka do zdravstveno sigurne hrane

Biološka zaštita biljaka u cilju proizvodnje zdravstveno sigurne hrane naziv je edukativnog projekta podržanog od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživački rad. Cilj projekta koji je predstavljen u Somboru jeste upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa mogućnostima za povećaje konkurentnost na tržištu.

Biološka zaštita bilja znači da se u zaštiti ne koriste hemijski preparati, a proizvodi koji se dobijaju u takvoj proizvodnju zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su bezbedni, jer ne sadrže ostatke insekticida i drugih hemjskih sredstava. Ipak za takvu proizvodnju odlučuje se mali broj proizvođača.

"Biološku zaštitu primenjujem u svom plasteniku u kome gajim povrće –paradajz, paprika, luk i krastavac. Biološke preparate koristim već šest godina. Sam ih pravim, koristim koprivu, beli luk, sodu-bikarbonu, sveže mleko. Zadovoljan sam jer znam šta proizvodim i šta jedem. Bude i za prodaju, ali bez obzira na zdratvstenu bezbednost ti proizvodi se ne mogu prodati skuplje", kaže Pero Stanimirović, proizvođač iz Sombora.

Biološka zaštita jeste prisutna, ali proizvođači nemaju dovoljno informacija o značaju i prednostima ovakovog načina zaštite.

"Jedan od glavnih problema je nepoverenje proizvođača da će biološka zaštita biti jednako uspešna kao konvencionalna", kaže Dragana Budakov, Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

"To je jedna nova grana koja se istražuje, primenjiva je ali je potrebno raditi ovakve edukacije i proizvođačima pokazati konkretne rezultate«, kaže Mladen Petreš, Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

Biološka zaštita sada se često koristi u kombinaciji za konevncionalnim merama zaštite. Tačnih podataka o tome koliko je površina u čistoj biološkoj zaštiti nema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.