Bioklimatski upitnik studenata PMF-a za Novosađane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bioklimatski upitnik studenata PMF-a za Novosađane

Nastavlja se topla jesen. Jučerašnji dan bio je najtopliji oktobarski dan od 1926. godine. U saradnji sa kolegama iz Hong Konga i SAD-a, Prirodno-matematički fakultet pokrenuo je jedinstven projekat preko kog se dolazi do saznanja o klimatskim promenama u našoj zemlji, kao i informacija kako promene vremena utiču na naše građane.

Dunavski park i centar grada bili su udarne lokacije za merenje nesvakidašnjih temperatura za ovo doba godine, a tom prilikom studenti PMF-a zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa svojim profesorima merili su i anketirali, sve u sklopu bioklimatskog projekta.

"Profesori na fakultetu su veoma ambiciozni u vezi ovoga i istraživanje se vrši prvi put ovako u Srbiji, i onda mi je bilo interesantno da se prijavim zato što je neka novina", kaže Dana Kovačević, student Prirodno-matematičkog fakulteta.

"Jedan od razloga je da uradimo nešto dobro za našu zajednicu , tj. da se uradi projekat koji će da ispita stanovništvo kako se oseća na određenim temperaturama", dodaje Milan Adamović, student Prirodno-matematičkog fakulteta.

"Tema klimatskih promena jeste neka goruća tema ne samo na nacionalnom nivou nego i na svetskom nivou, o tome se dosta priča, a kako je ovo jedno od prvih istraživanja u istoriji u našoj žemlji smatrao sam da treba da budem deo ovoga", kaže Marko Ostojić, student Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ovakav vid bioklimatskih upitnika do sada nije rađen u Srbiji, te ga ovo čini prvim takvim realizovanim poduhvatom.

"Pravi cilj ovakvih istraživanja je da ono dovede do boljitka za naše stanovništvo. Videćemo kakvi su klimatski uslovi i kako se ljudi osećaju. Ja se nadam da će ovakve akcije malo probuditi upravo takvu svest kod građana, da znaju kakva je njihova sredina u smislu klime jer na kraju sa svojim praktičnim mišljenjem mogu da doprinesu da bolje planiramo naš grad", smatra prof. dr Dragan Milošević sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Na osnovu prikupljenih podataka iz ovog jedinstvenog poduhvata skrenula bi se pažnja na značaj nauke i istraživanja o bioklimi gradova, ali i podigla svest građana, kada su u pitanju klimatske promene u našoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.