Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bio sam tužilac, sudija i dželat"

Moskva -- Masovni ubica iz Moskve kaže da je svojim žrtvama bio i tužilac i sudija i dželat.

Moskovljanin Aleksandar Pičuškin, kog je juče porota Moskovskog gradskog suda proglasila krivim za ubistvo 48 i pokušaj ubistva tri osobe, izjavio je danas da je bio i tužilac i sudija i dželat. "Šta sam hteo, to sam i radio", rekao je on u poslednjem obraćanju pred sudom, ponavljajući da je ubio 60, a ne 48 ljudi.

"Već 500 dana sam u zatvoru i sve vreme policija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudije, tužioci rešavaju moju sudbinu, a ja sam svojevremeno rešio sudbinu 60 ljudi. Ispunjavao sam sve vaše funkcije", rekao je Pičuškin i dodao da je netačno da je žrtve ubijao s naročitom surovošću dovodeći ih u stanje bespomoćnosti.

"To je bio takav ritual, moj stil, moj rukopis. Ni tužioci, ni istraga ne znaju šta je bilo u šumi", rekao je Pičuškin, koji je u javnosti, zbog toga što je skoro sva ubistva izvršio u Bicevskom parku, u južnom delu Moksve, nazvan Bicevskim manijakom.

Juče je porota jednoglasno presudila da je Pičuškin kriv i da ne zaslužuje milost, a moskovski tužilac Jurij Sjomin tražio je doživotnu robiju i prinudno lečenje. U postupku su veštaci utvrdili da je Pičuškin uračunljiv.

Žrtve Pičuškinovih napada su 45 muškaraca i tri žene, a pokušao je da ubije dva muškarca i jednu ženu. Njegove žrtve tokom 14 godina uglavnom su bili pijanci, narkomani, psihijatrijski bolesnici i beskućnici s kojima se upoznavao, pozivao ih u park nudeći im alkohol, a potom opijene ubijao.

Prvo ubistvo počinio je u leto 1992, većinu od 2001. do 2006, a uhapšen je 16. juna prošle godine.

Prva žrtva bio je njegov školski drug Mihail Odijčuk, kog je ubio 1992, kada je imao 18 godina.

Izricanje presude zakazano je za 29. oktobar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.