Izvor: Blic, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Ladenu lakše skrivanje u gradu nego u planinama

Osama bin Laden bi lakše mogao da se sakrije u nekom gradu nego u udaljenoj plemenskoj oblasti, ocenio je danas bivši šef pakistanske obaveštajne službe Asad Durani



General-potpukovnik Asad Durani je rekao da se vesti o prisustvu nekog stranca mnogo lakše prenose u selima i plemenskim područjima i da bi bilo prilično teško godinama čuvati takvu tajnu. On je u intervjuu Rojtersu u Londonu priznao da je plemenski običaj da se strancu ukaže gostoljubivost i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se gost ne izda, čak i po cenu života.

Durani je, međutim, podsetio i na to da je Bin Ladenova glava ucenjena na 25 miliona dolara i ocenio da je minimalna verovatnoća da informacija o boravištu vođe Al Kaide ne bi dosad "procurela". "Moj zaključak je da je krajnje neverovatno da se on nalazi u toj zoni", rekao je Durani, govoreći o poluautonomnom planinskom području na severu Pakistana, blizu granice sa Avganistanom. Zapadne obaveštajne službe već godinama tvrde da se Bin Laden, posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001. godine i američke invazije na Avganistan koja je usledila, krije u planinama duž pakistansko-avganistanske granice.

Durani je, međutim, uveren da bi se vođa Al Kaide lakše sakrio u nekom urbanom centru. "Zašto ne u nekom velikom gradu? Bilo gde u Pakistanu, Avganistanu ili u nekom regionu u kojem bi lakše ostao sakriven", rekao je on. "Ima mesta gde je mnogo lakše sakriti se." Neki od istaknutih boraca Al Kaide, za koje se veruje da su povezani s napadima na SAD, uhapšeni su u pakistanskim gradovima. Ramzi Binalšibh, koji je, navodno, bio mozak samoubilačkih napada avionima na Njujork i Vašington, uhapšen je u Karačiju u septembru 2002, a čovek koji je priznao da je tvorac tih planova, Halid Šeik Muhamed, uhapšen je u Ravalpindiju u martu 2003

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.