Bin Laden regrutuje „bele teroriste“

Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Laden regrutuje „bele teroriste“

Teroristička organizacija Al kaida počela je da obučava teroriste među „belim“ Evropljanima. Desetine lica iz zemalja kao što su Estonija, Rumunija, Nemačka, Velika Britanija, Danska i Holandija tokom poslednjih nekoliko meseci prošli su pripremu u logorima Al kaide. Ta obuka se obavlja na teritoriji Pakistana. Navodno, njih pripremaju za izvođenje atentata u zemljama Evrope i SAD, saznaje RIA novosti.

Vrbovanje i priprema Evropljana, verovatno, govori o „novom vidu terorizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << povezanog sa Al kaidom“. Mnogim Evropljanima nisu potrebne vize za kretanje po Evropi i ulazak u SAD. To komplikuje potragu za teroristima.

U vezi s tim, zamenik predsednika Komiteta za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Piter Hekstr ocenio je „neubedljivim“ informacije o postojanju takvih logora. „U Pakistanu takvih logora ne bi trebalo da bude“, izjavio je kongresmen.

Ipak, najnoviji podaci govore da se od SAD očekuje da izvrše pritisak na Pakistan s ciljem da se unište logori za pripremu terorista.

Prošlog meseca CIA je otkrila glavno skrovište rukovodioca Al kaide Osame bin Ladena i njegovog pomoćnika Ajmana az-Zavarija. Prema podacima italijanskog lista Stampa, „terorista broj jedan“ skriva se u planinskom koridoru Kunar-Badžaur-Nuristan, koji se nalazi na granici Pakistana s Kinom i Avganistanom. U poslednje vreme u toj oblasti pojačano patroliraju bespilotne letelice. Zapadne obaveštajne službe takođe prate kretanja svih stranaca. Pored toga, u planinama su bile postavljene nove obaveštajne baze antiterorističke koalicije.

Inače, CIA je 2000-2001. već izvodila operaciju „hvatanja Bin Ladena“. Posle toga su teroristi uzvratili udarom na „kule bliznakinje“ u NJujorku, 11. septembra 2001. godine.

Prema informacijama komande međunarodnih snaga u Iraku, pripadnici Al kaide sada spremaju novu veliku operaciju. Obaveštajne službe utvrdile su samo pojave pregrupisavanja boraca u Pakistanu i Avganistanu, što možda govori o planiranju novih terorističkih napada.

„Terorista broj jedan“ namerava da se uskoro ponovo obrati međunarodnoj javnosti. Osama bin Laden se nedavno oglasio povodom 60-godišnjice nezavisnosti države Izrael. Vođa Al kaide pozvao je muslimane da nastave džihad „dok ne bude oslobođena Palestina“, ističe ruski portal Dni. ru.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.