Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt akcionar 'Gasproma'

Bilt akcionar 'Gasproma'

Švedski mediji i opozicija optužili su Karla Bilta, sadašnjeg ministra spoljnih poslova i bivšeg premijera, da je kao akcionar Fonda 'Vostok nafta', čiju glavninu čine akcije ruskog 'Gasproma', lično zainteresovan za energetske uspehe Rusije i da stoga ne može da vodi objektivnu politiku prema Moskvi.

Oni su to ilustrovali i činjenicom da je Bilt dok je bio premijer važio za čoveka čvrste ruke koji neće ustuknuti pred pritiskom Rusije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << On se kao premijer početkom devedesetih proslavio upornim lovom na sovjetske, a kasnije ruske podmornice koje su, navodno, upadale u švedske teritorijalne vode. Danas, tvrde oni koji ga optužuju, Bilt je iz ličnih interesa zauzeo mnogo blaži stav prema Rusiji.

'To što švedski ministar inostranih poslova ima svoj interes u preduzeću koje je instrument ruske državne politike, potpuno je besmisleno', piše u listu 'Svenska Dagbladet' profesor i stručnjak za Rusiju Kristijan Gerner.

Investicioni fond 'Vostok nafta' se uglavnom sastoji od akcija ruskih energetskih kompanija: 'Gasproma' - 90,83 odsto, 'Rosnefti' - 2,31 odsto i TNK-VR - 2,21 odsto.

Izašavši iz vlade, Karl Bilt je postao specijalni predstavnik UN na Balkanu. Upravo tada se zainteresovao za biznis, pre svega naftu i gas. U UO 'Vostok nafte' je ušao 2001. i tada je sklopio najunosniji posao u životu: kupio je akcije čija je vrednost skočila za 22 odsto i nastavila da raste.

CDC/JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.