Bi-Bi-Si: Bivši ruski špijun u kritičnom stanju u Engleskoj

Izvor: RTS, 05.Mar.2018, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bi-Bi-Si: Bivši ruski špijun u kritičnom stanju u Engleskoj

Sergeju Skripalu, koji je u Rusiji osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6, pozlilo je u zapadnoj Engleskoj nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci, javlja "Bi-Bi-Si".
Britanska policija je saopštila da su dve osobe – muškarac (66) i žena (33) nađene u nesvesnom stanju juče na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju, 145 kilometara zapadno od Londona, a sada su na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lečenju na odeljenju intenzivne nege nakon sumnje da su bili izloženi nepoznatoj supstanci.

Oni su, kako se navodi, u kritičnom stanju.
Bi-Bi-Si javlja da je jedan od njih Sergej Skripal (66), bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe.
O ovom incidentu ne istražuje antiteroristička policija, ali su u lokalnoj policiji rekli da su "otvorenog uma" kad je reč o njegovom uzroku, javlja Rojters.
AP navodi da je ovaj slučaj odmah podsetio na trovanje bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo nakon što je popio radioaktivni čaj u londonskom hotelu 2006. godine.
Američka agencija napominje da je, u izveštaju objavljenom 2016, britanski sudija napisao da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio Litvinjenkovo ubistvo koje su izvele ruske bezbednosne službe.
Skripal (66), bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe, penzionisan je 1999, a potom je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003, nakon čega se bavio biznisom. 
Godine 2006, osuđen je u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe. 
Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju, navodi britanski medijski servis.
Posle hapšenja 2004. godine u Moskvi, Skripal je priznao da ga je 1995. angažovala britanska obaveštajna služba i rekao je da je pružao toj službi informacije o ruskim obaveštajcima u Evropi, za šta je dobio više od 100.000 dolara, navodi AP.
Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, prenosi Bi-Bi-Si.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JOŠ JEDAN: Likvidacija prebeglog ruskog špijuna?

Izvor: Mondo, 05.Mar.2018

Bivši ruski špijun Sergeju Skripalu, u Rusiji osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6, u bolnici nakon trovanja...Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock..Skripalu je pozlilo u zapadnoj Engleskoj nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci, javlja danas Bi-Bi-Si...

Nastavak na Mondo...

Bivši ruski špijun u kritičnom stanju u Engleskoj

Izvor: Blic, 05.Mar.2018

Bivšem ruskom špijunu Sergeju Skripalu, koji je u Rusiji osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6, pozlilo je u zapadnoj Engleskoj nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci, javlja danas "Bi-Bi-Si".

Nastavak na Blic...

Bivši špijun MI6 u kritičnom stanju

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2018, 00:04

Bivši špijun nalazi se u kritičnom stanju nakon što je došao u kontakt sa "nepoznatom supstancom" u britanskom gradu Salsberiju...Britanska policija je saopštila da su dve osobe - muškarac (66) i žena (33) - nađene u besvesnom stanju juče na klupi u tržnom centru, a sada su na lečenju na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.