Izvor: B92, 03.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednosne čistke

Gaza -- Palestinski predsednik prihvatio je ostavku visokog zvaničnika za bezbednost i naredio penzionisanje više stotina drugih službenika.

Mahmud Abas je takve odluke doneo u okviru reformi službi bezbednosti, jer je od kako je u janurau izabran za palestinskog predsednika, pod stalnim pritiskom Izraela i SAD da uspostavi red i mir na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Prema rečima jednog palestinskog zvaničnika, penzionisani su oficiri snaga bezbednosti, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mahom veterani pokreta Fatah, dok je Hadž Ismaila, načelnik Palestinske nacionalne bezbednosti za Zapadnu obalu, sam podneo ostavku, pošto ga je prethodno Abas pozvao da to učini jer nije uspeo da spreči sve češće obračune rivalskih frakcija u toj autonomnoj oblasti.

Abasov pokret Fatah, kojeg već duže vremena u javnosti optužuju za korupciju, podeljen je na starije lidere i mlađe snage koji se zalažu za reforme. To je mnoge pristalice gurnulo ka ekstremističkom pokretu Hamas, koji se protivi mirovnim inicijativama. Pokret Hamas, koji se zakleo na borbu do uništenja Izraela, stiče sve veću podršku među Palestinicma, posebno od ustanka koji je izbio krajem septembra 2000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.