Izvor: B92, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bežanje sa Šri Lanke zbog sukoba

Kolombo -- Više od 10.000 stanovnika Šri Lanke napustilo je teritoriju koju kontrolišu Tamilski tigrovi na istoku ostrva.

Izbeglice idu pešice i traktorima, a najviše ih ima iz područja Vakaraj, na severoistočnoj obali Šri Lanke, i upućuju se na jug, ka teritoriji pod kontrolom državnih snaga. Analitičari veruju u neminovnost konačnog vojnog obračuna između tamilskih pobunjenika i vlasti Šri Lanke za kontrolu tog područja.

"Neki ljudi se kreću duž obale, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok drugi vozilima idu kroz džunglu", rekao je agenciji Rojters Selvaraj Džejaraj, koordinator projekta italijanskog Crvenog krsta.

Prema njegovim rečima, radi se o "otprilike 12.000 raseljenih". Egzodus su potvrdile u Ujedinjene nacije.

U proteklih nekoliko sedmica je između 20.000 i 25.000 izbeglica već napustilo Vakaraj. "To je jasan pokazatelj da će se borbe u toj oblasti pojačati", kazao je Ikbal Atas, analitičar magazina "Džejns Difens".

Tamilski tigrovi i vojska su se složili da će, na zahtev Crvenog krsta, prekinuti vatru nakon žestokih noćašnjih borbi. Sporadična pucnjava je ipak nastavljena. Područje Vakaraj se nalazi u sredini pobunjeničke teritorije, koju je opkolila vojska.

Vojska optužuje Tamilske tigrove da raseljene Tamile koriste kao žive štitove i da postavljaju hiljade mina u želji da stanovnike spreče da napuste teritoriju.

Tamilski tigrovi se bore za nezavisnu državu za manjinske Tamile, nakon što su vlasti odbile njihov zahtev da osnuju državu u severnim i istočnim oblastima Šri Lanke. Analitičari procenjuju da je od 1983. do sada u ratu ubijeno više od 67.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.