Bez straha od kvašenja

Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez straha od kvašenja

"Olimpusov" mju 725sw nije samo otporan na loše vremenske prilike, već može da slika i pod vodom, a neće se pokvariti ni ako ga ispustite

Četvrtasto kućište umereno zaobljenih ivica "Olimpusovog" digitalnog fotoaparata mju 725sw razlikuje se od većine drugih iz ove serije, a daje mu jednu prednost: neće se oštetiti u slučaju pada s visine do jednog i po metra. Tom prilikom ni objektiv neće biti oštećen jer u kućištu, u kome se obavljaju sva pomeranja povezana sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izoštravanjem i zumiranjem, svetlosni zraci se do optičkog senzora dovode preko prizme. Ovakav koncept smo sretali ranije, a velika čvrstina nije se loše odrazila na lep izgled. Ova veoma privlačna sprava može se nabaviti u jednoj od tri boje.

Kada je već objektiv zatvoren, projektanti su iskoristili priliku da zatvore sve ostale otvore. Tako da se fotoaparat može koristiti pod vodom, pod uslovom da dubina ne prelazi pet metara. Ukoliko ronite dublje, možete da dokupite dodatno kućište koje će izdržati do 40 metara.

Zbog ovakvog smeštaja objektiva sprava je tanka. Visoka kakvoća optike pokazuje veoma dobre rezultate koje ni prizma ne kvari. Ugrađen je i optički senzor rezolucije sedam megapiksela, visoke osetljivosti i malog šuma, iz čega proizlazi da mju 725sw, slično ostalim modelima iz ove serije, dobro podnosi slabo svetlo. Najveća osetljivost je ISO 1600, a izostavljena je kombinacija povećanja osetljivosti i sniženja rezolucije. Jedino ograničenje objektiva ispoljava se u tzv. makrorežimu, jer ne dozvoljava prilaženje predmetu na manje od sedam santimetara.

Dotična serija nije namenjena naprednim korisnicima, pa ni mju 725sw nema mnogo ručno podesivih parametara, niti nudi izbor prioriteta i ručno izoštravanje. S druge strane, ima ogroman broj unapred definisanih režima, a u skladu sa specifičnim mogućnostima neki su namenjeni podvodnom snimanju.

Mnogobrojne opcije obrade slika u samom fotoaparatu, pre svega smanjivanje radi štednje memorije za šta postoji sedam nižih rezolucija, svojstvene su većini "Olimpusovih" modela. Isto važi i za ograničenja rafalnih snimanja, iako nas je mju 725sw prijatno iznenadio režimom bez ograničenja dužine sekvence, mada ne velikom brzinom. U pogledu videa on se ne razlikuje mnogo od ostalih iz iste serije: krajnja VGA rezolucija sa 15 slika u sekundi i zvukom, uz mogućnost korišćenja digitalnog zuma tokom snimanja.

Mju 725sw je, bez sumnje, veoma privlačan, kvalitetan i upotrebljiv fotoaparat, a iznos novca koji treba izdvojiti nije mali. Litijum-jonski akumulator to donekle nadoknađuje, a i mogućnost snimanja pod vodom. Ne treba zanemariti ni činjenicu da, ukoliko vam ispadne iz džepa ili ruku, nećete morati da trošite pare na popravku.

Bojan Stanojević

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.