Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez stava o genocidu nad Jermenima

Jerusalim -- Izraelski parlament, Kneset, odbio je predlog da posredno prizna da je Turska počinila genocid nad Jermenima 1915.

Izrael koji ima vrlo bliske veze sa Turskom, jednom od retkih muslimanskih zemalja sa kojima ima diplomatske odnose, nikada nije zvanično priznao da je masakr Jermena bio genocid. Jermeni tvrde da je 1915, tokom poslednjih godina vladavine Otomanskog carstva, ubijeno milion i po njihovih sunarodnika.

Ankara to demantuje, tvrdeći da je ubijeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 300.000 Jermena, ali i da su, tokom jermenske pobune koju je podržala Rusija, stradali mnogobrojni Turci. "Obaveza je izraelskog parlamenta, kao predstavnika jevrejskog naroda, da saopšti svoj stav o neophodnosti da se prizna jermenski genocid", rekao je za AFP, pre glasanja, predlagač Haim Oron.

"To je dug koji imamo prema jermenskom narodu i prema nama samima", dodao je on. Oron je poslanik stranke levog centra Merec.

Poslanici su međutim odbili njegov predlog, u kojem je pozvao izraelski parlament da se pridruži Međunarodnom danu sećanja na genocid Jermena, 24. april.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.