Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez lova na foke u Kanadi?

Otava -- Kanadski zvaničnici još ne znaju da li će se ove godine održati kontroverzni godišnji lov na foke u zalivu St. Lorenc.

Vlasti su u nedoumici s obzirom na veću od uobičajene stope smrtnosti foka i loš kvalitet leda. Kože foka se uglavnom prodaju modnoj industriji u Norveškoj, Rusiji i Kini. Kupce nalazi i salo foka, koje se koristi za proizvodnju ulja, pa ribar po ulovljenoj životinji zaradi 78 dolara.

Lov na foke osuđuju borci za zaštitu prirode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i brojne slavne ličnosti poput Pola Makartnija, Brižit Bardo i Pamele Anderson.

Kanadska vlada i zajednice ribara pak insistiraju da su im dopunski prihodi potrebni i navode da su prošle godine od 335.000 ulovljenih foka zaradili oko 25 miliona dolara.

Lov tradicionalno počinje krajem prve sedmice aprila, na jugu zaliva, na mestu koje je dostupno posmatračima i borcima za zaštitu životinja.

Ove godine, međutim, nema mnogo foka i kanadsko ministarstvo ribarstva će tek odlučiti da li će lova biti.

Grinpis Kanada, kanadska Zelena partija i Svetsko udruženje za zaštitu životinja, pozvali su premijera Kanade da "odmah zabrani komercijalni lov i zaštiti zajednice foka, poštujući obaveze iz Kjota".

Evropska unija je naručila istraživanje koje treba da pokaže da li se u lovu foke ubijaju na humani način, ali je odbila da odmah reaguje zabranom uvoza proizvoda od fokine kože.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.