Bez grešaka s portretima

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez grešaka s portretima

Tehnologija Face Detection je samo jedna od mnogobrojnih novih primenjenih u "Fudžijevom" modelu FinePix S6500fd

Besprekoran oblik i visok stepen ergonomičnosti odlikuju seriju S, a na novom modelu FinePix S6500fd "Fudži" je to doveo do vrhunca. Ne samo da ima rukohvat, već je dobio ureze za prste. Površina tvrde plastike od koje je napravljen odlično prianja uz kožu – verovatno nećemo pogrešiti ako kažemo da se nismo sreli s digitalnim fotoaparatom koji bolje leži >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ruci.

Elektronsko tražilo, uobičajeno u klasi za napredne korisnike, ima korekciju dioptrije, a pomoćno svetlo za automatsko izoštravanje je dovoljno visoko tako da ne postoji rizik da se poklopi prstom. Dijagonala ekrana je 2,5 inča; iako velik i dobro osvetljen, trebalo je da bude bolje osmišljen – ne može se pomerati kao na skupljim modelima iste kompanije, što bi pomoglo kada se slika s podignutom rukom.

Kao i ostali modeli serije S, FinePix S6500fd je prevashodno namenjen zahtevnijim korisnicima, stoga podržava ručno podešavanje svih uobičajenih parametara, a i prioritete pri odmeravanju svetla i potpuno manuelni režim. Ugrađen je isti (ili veoma sličan) objektiv kao u starom S-9500, a to znači da se zumira ručno. Osim veće brzine i preciznosti, ovaj način omogućava zumiranje i tokom snimanja videa, bez neželjenih zvukova motora koji ostaju na snimku. Drugi prsten na objektivu je beskonačan i namenjen je ručnom izoštravanju kada se može koristiti lupa, ali ne i skala.

U "Fudžiju" i dalje smatraju da slikanje objekta poznate udaljenosti u mraku nema mnogo smisla. Objektiv zumira 10,7x, što obuhvata ekvivalentni opseg od 28 do 300 milimetara – dakle, nema preterivanja sa telepodručjem, a proširen je širokougaoni opseg. I pored toga, koristio bi stabilizator slike, ali je umesto toga ponovo primenjen režim s povećanjem vrednosti ISO, što je samo delimično rešenje problema.

U ovom pogledu FinePix S6500fd, ipak, pokazuje napredak: kada se ručno podešava osetljivost, može biti ISO 3200, a što je još važnije, šum je prilično smanjen, tako da možete uspešno da slikate pri slabom svetlu. Ukoliko budete primorani da koristite blic, domet je preko osam metara, što je izvanredna vrednost, ali nije predviđeno povezivanje spoljnjeg.

FinePix S6500fd će i u rukama amatera dati dobre rezultate – pored sigurne automatike, ima veliki broj unapred definisanih režima, čak veći nego početnički modeli serije A. Bez obzira na iskustvo korisnika, ugrađena tehnologija Face Detection će ispraviti uobičajenu grešku pri slikanju portreta: automatika najčešće izoštri vrh nosa, a oči ostaju mutne. Zato je ovaj fotoaparat "naučen" da prepozna ljudski lik, pa automatski koriguje fokus. Pomenutu mogućnost smo viđali ranije, naročito na "Nikonovim" spravama, ali je ovde sve ugrađeno u hardver, što rezultuje vremenom prepoznavanje koje se meri milisekundama, a to garantuje visoku efikasnost.

"Fudži" je neke stvari ostavio za skuplje modele – pored pomenutog fiksiranog ekrana i nedostatka priključka za spoljni blic, FinePix S6500fd ne podržava daljinsko okidanje, ima sasvim prizemnu rezoluciju i koristi samo jedan format memorijskih kartica. Zauzvrat, cena je više nego prihvatljiva, a mnoge korisnike ova ograničenja neće sputavati – ako tražite digitalni fotoaparat naprednih mogućnosti, nipošto ga nemojte zaobići.

Bojan Stanojević

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.